Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) transmite că autorizațiile trebuie să ia măsuri pe piața gazelor, odată cu liberalizarea prețului de producție internă.
ACUE a luat la cunoştinţă decizia Guvernului de a lăsa piaţa să decidă pe deplin preţul angro de achiziţie al gazului din producţia internă pentru populaţie începând cu 1 aprilie 2017.
”Platforme de tranzacţionare angro funcţionale şi lichide, cu produse adaptate nevoilor clienţilor, reguli de funcţionare bine definite, o politică adecvată de înmagazinare, precum şi o schemă de protejare corectă a consumatorilor cu adevărat vulnerabili, sunt elemente foarte importante pentru asigurarea securităţii aprovizionării ţării, a unui preţ accesibil al gazelor naturale pentru consumatorii finali şi a unei valori corecte şi transparente a gazului, reflectate cu acurateţe şi în timp util de către ANRE în preţurile de furnizare reglementate pentru consumatorii casnici”, au spus reprezentanţii companiilor din energie.
”Condiție importantă pentru a evita distorsiunea pieţei în această fază de tranziţie spre o liberalizare completă”
Potrivit ACUE, toate aceste măsuri ar trebui implementate cât mai curând posibil, mai ales pentru a pregăti următoarea iarnă.
”În ultimele luni, ACUE a recomandat o dereglementare treptată a preţului producţiei locale de gaze pentru a se asigura că există suficient timp la dispoziţie ca să fie implementate, în primul rând, instrumentele şi măsurile necesare pentru a avea o piaţă de gaze cu adevărat funcţională, ceea ce reprezintă o condiţie prealabilă importantă pentru a evita distorsiunea pieţei în această fază de tranziţie spre o liberalizare completă”, consideră ACUE.
La 1 aprilie, potrivit OUG 64/2016, preţul gazelor de producţie internă a fost complet liberalizat, iar tarifele finale pentru populaţie au crescut cu 2%.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News