Preţul energiei electrice pe piaţa angro va creşte de la 30 de euro pe MWh în prezent, la un nivel mediu între 65 şi 85 de euro pe MWh în perioada 2030-2050, potrivit proiectului Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, lansat în dezbatere publică de Ministerul Energiei.
"Preţul angro este estimat să crească de la nivelul foarte scăzut din prezent, de aproximativ 30 euro/MWh, la un nivel mediu între 65 şi 85 euro/MWh pentru perioada 2030-2050. Factorii determinanţi pentru evoluţia preţului sunt costurile de capital pentru tehnologiile de producţie a energiei electrice, cu combustibilii, de modernizare şi retehnologizare a infrastructurii de transport şi distribuţie şi cu certificatele ETS de emisii de GES (gaze cu efect de seră - n.r.)", se arată în document.
În prezent, producătorii de energie electrică nu sunt profitabili, având un cost mediu total de 114 euro/MWh, raportat la un preţ mediu final de 94 euro/MWh, situaţie ce nu va persista pe termen lung, mai spun autorii strategiei.
"Proiecţia centrală a modelării, pe baza estimărilor celor trei factori de cost pentru fiecare tehnologie şi a mixului optim de energie electrică din punct de vedere al eficienţei economice, estimează un preţ mediu angro al energiei electrice de aproximativ 80 euro/MWh pentru 2030-2050, apropiat de nivelul maxim al intervalului probabil de variaţie. Dacă oricare din cei trei factori de cost vor fi mai mici decât în proiecţiile curente, preţul mediu va fi mai scăzut", se mai precizează în proiect.
La preţul angro al energiei electrice se adaugă tarifele de reţea, taxele şi accizele, în funcţie de tipul de consumator şi de banda de consum.
Astfel, pentru consumatorii industriali preţul final ar putea creşte de la 67 euro pe MWh în 2015 la 87 de lei în 2030, adică cu 30%, iar, pentru gospodării, de la 125 de euro pe MWh la 195 de euro pe MWh, respectiv cu 50%.
[citeste si]
"Se remarcă o creştere a preţului energiei electrice cu aproximativ 30% pentru consumatorii industriali şi cu 50% pentru consumatorii casnici, în principal ca efect al creşterii preţului angro cu energia electrică, pentru a recupera costurile de producţie - inclusiv costul anuităţilor de capital, ce fac posibilă înlocuirea parcului de capacităţi prin noi investiţii. Componentele aferente tarifului de reţea şi taxele sunt menţinute constante, în valoare reală, pentru întreaga perioadă analizată", mai spun autorii proiecţiilor.
Totuşi, creşterea preţului energiei electrice are loc în ansamblul UE, iar România va rămâne în continuare printre statele membre cu cele mai scăzute preţuri cu energia electrică, semnificativ sub media europeană. De asemenea, creşterea veniturilor va compensa creşterea preţurilor, astfel încât ponderea cheltuielilor cu energia electrică în bugetul gospodăriilor va rămâne la un nivel asemănător celui din prezent, deşi consumul de energie electrică urmează să crească apreciabil, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu