Ministerul Energiei a sesizat Consiliul Concurenței cu privire la posibila existență a unei înțelegeri neconcurențiale între producători de energie din România. Sesizarea vine în contextul în care prețurile la energia electrică au atins un nivel ridicat.
În prezent, necesarul de consum este de 7.500 - 8.000 MW, cu peste 1.000 de MW mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Reprezentanţii Ministerului Energiei precizează că în regiune sunt preţuri similare, iar România funcţionează pe o piaţă europeană, având bursa de energie cuplată cu alte pieţe. În acest context, preţurile energiei pe bursa sunt influenţate de cele de pe pieţele cu care România este cuplată.
Pe fundalul producţiei mai scăzute din hidrocentrale şi a creşterii consumului, România şi-a asigurat necesarul de electricitate cu o contribuţie consistentă în sistem a producătorilor pe cărbune şi gaze, ale căror costuri de producţie sunt mai ridicate.
O altă cauză ar fi legată de aportul infim în sistem al energiei eoliene.
”Cu câteva excepţii, în cursul lunii iulie energia electrică produsă de centralele eoliene din România a fost nesemnificativă. Precizăm că, în urmă cu o săptămână, când producţia de energie eoliană era semnificativ mai mare, preţul energiei pe bursă a scazut drastic”, se precizează în comunicatul ME.
Termocentrală, la jumătate din capacitate
Nu în ultimul rând, există influenţe din cauza faptului că:
- au expirat contractele de achiziţie de energie ale distribuitorilor, iar în acest context, distribuitorii şi-au asigurat necesarul de energie de pe OPCOM, contribuind la creşterea cererii;
- termocentrala operată de o companie privată, la jumătate din capacitatea de funcţionare- posibil cea de la Brazi.
- lipsa investiţiilor în modernizări, retehnologizări şi a punerii în funcţiune de noi capacităţi de producere a energiei electrice.
”În acest sens aducem în discuţie exemplul reactoarelor centralei nucleareletrice de la Cernavodă care s-au oprit neprogramat de mai multe ori în perioada de vară, fapt ce a obligat la găsirea de soluţii alternative pentru asigurarea consumului”, precizează Ministerul Energiei.
Ministrul Energiei Toma Petcu a avut o serie de întâlniri şi discuţii cu conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care s-a angajat sa realizeze o analiză a situaţiei şi să propună eventuale metode de intervenţie în piaţă.
Ministerul poate răspunde dacă autoritățile responsabile fac sesizări
Reprezentaţii Ministerului Energiei precizează că, potrivit legii, instituţia poate răspunde într-un asemenea context doar dacă autorităţile responsabile de monitorizarea pieţei fac sesizări şi propuneri în acest sens.
Totodată, Ministerul Energiei va începe o analiză privind cauzele producţiei scăzute din hidrocentrale, aportul energiei hidro în asigurarea consumului României fiind în această perioada mai mic decât în mod obişnuit.
”Analiza îşi propune sa verifice dacă producţia Hidroelectrica este afectată de debitele reduse ale râurilor interioare sau este cauzata de o exploatare defectuoasă a hidroagregatelor”, potrivit sursei citate.
Preț record istoric la curentul electric
”Avem un nou preţ record istoric la curentul electric. Azi a ajuns la 445 lei/MWh. Asta înseamnă ca preţul energiei electrice a crescut cu 35% în ultimele două zile, faţă de 330 lei/MWh înregistrat în data de 1 august 2017. Faţă de august 2010, preţul este de peste 3,2 ori mai mare în prezent”, a spus joi preşedintele INACO, Andreea Paul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu