Prețul gazelor pentru clienții casnici va crește la 60 lei/MWh de la 1 iulie-PROIECT

Prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică va crește, începând cu 1 iulie, la 60 lei/MWh, de la 53,3 lei/MWh în prezent, și ar putea ajunge la 90 lei/MWh în 2020, conform unui proiect de HG publicat joi pe site-ul Ministerului Energiei.

Potrivit noului calendar de liberalizare stabilit cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, prețul gazelor naturale din producția internă pentru consumatorii casnici și producătorii de energie termică va crește de la 1 iulie 2016 la 66 lei/MWh, de la 1 aprilie 2017 la 72 lei/MWh, 1 aprilie 2018 — 78 lei/MWh, 1 aprilie 2019 — 84 lei/MWh și 1 aprilie 2020 — 90 lei/MWh.

'Prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele termice destinate consumului populației, începând cu luna aprilie 2018, va fi reevaluat și se va stabili în urma unei analize care să aibă în vedere o serie de elemente de influență, cum ar fi: condițiile de piață, prețul gazelor naturale înregistrat pe piața internă și în Europa, dezvoltările din sector, diferențele de curs etc.', se menționează în proiect.

Nota de Fundamentare a proiectului menționează că, în urma discuțiilor care au avut loc cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, Uniunii Europene și Băncii Mondiale, în cadrul misiunilor de evaluare din perioada ianuarie — mai 2015, au fost elaborate mai multe scenarii de calendar de liberalizare a prețului gazelor naturale din producția internă (prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele termice destinate consumului populației), cu aplicare începând de la 1 iulie 2015.

Citește și: Gazele pentru populație s-ar putea scumpi cu 10 la sută, de la 1 iulie

Reprezentanții FMI, ai UE și BM au solicitat ca prețul producției interne pentru clienții casnici și producătorii de energie termică să fie, începând cu data de 1 iulie 2015, de 62 lei/MWh, motivat de faptul că în calendarul agreat în anul 2012 la data de 1 iulie 2015 era prevăzută această valoare a prețului producției interne.

România s-a angajat în cadrul Memorandumului de Înțelegere semnat cu Comisia Europeană și, respectiv, în Scrisoarea de Intenție semnată la data de 14 septembrie 2011 cu Fondul Monetar Internațional, parte integrantă a Acordului de Înțelegere de tip preventiv semnat cu FMI și Comisia Europeană, să elimine gradual prețurile reglementate în sectorul gazelor naturale, atât pentru consumatorii non-casnici, cât și pentru consumatorii casnici.

Având în vedere gradul redus de suportabilitate la nivelul clienților casnici și efectele financiare dificile generate de creșterea prețului final la clienții non-casnici în cadrul procesului de convergență a prețurilor producției interne la prețurile de import și de eliminare a prețurilor finale reglementate, autoritățile române au convenit cu organismele financiare internaționale un calendar de eliminare treptată a prețurilor reglementate la gaze naturale.

Ce implică calendarul scumpirii gazelor naturale

Acest calendar a fost aprobat în luna mai 2012 de către Guvernul României, printr-un Memorandum, iar prevederile acestuia s-au regăsit în cele ale Legii energiei și gazelor naturale nr. 123/2012 și au constat în eliminarea prețurilor reglementate până la 31 decembrie 2014 pentru clienții finali non-casnici, și pentru clienții casnici până la 31 decembrie 2018.

'Calendarul de liberalizare convenit cu organismele financiare internaționale a fost respectat până în luna iulie 2014, moment în care premisele luate în considerare la momentul inițierii acțiunii de liberalizare a pieței reglementate de gaze naturale din România au fost devansate de dinamica sectorului gazelor naturale, aceasta din urmă dovedindu-se a fi mai accelerată', se arată în Nota de Fundamentare.

Având în vedere gradul redus de suportabilitate la nivelul clienților casnici, în ceea ce privește prețurile gazelor naturale plătite de populație, Guvernul României a luat decizia ca până la data de 1 iulie 2015, prețurile gazelor naturale produse în România și plătite de populație să nu crească.

Astfel, în conformitate cu prevederile Hotărârea Guvernului nr. 5/2015 privind stabilirea prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, Guvernul a decis ca până la data de 30 iunie 2015 prețul de achiziție a gazelor naturale să fie de 53,30 lei/MWh.

Guvernul României s-a angajat ca, împreună cu ANRE, să elaboreze un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 — 30 iunie 2021, care să țină cont de trendul descrescător al evoluției prețurilor din regiune ale hidrocarburilor, precum și de perioada mai lungă de aliniere agreată cu instituțiile financiare internaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel