Atenţie la cât de mult fast food mănânci! Kilogramele în plus aduc după ele şi boli grave, cele mai multe legate de stomac şi circulaţie.
Combinația dintre burgeri, alimente prăjite, suc și shake-uri cu dieta normală, face ca totalul de calorii și nutrienți să depășească limitele normale. De aceea, mesele care au 1.000 de calorii sau mai mult te pot face cu ușurință să te îngrași. Iar kilogramele în plus cresc riscul de artere înfundate, hipertensiune arterială, diabet de tip 2 și unele forme de cancer.
Cât de mult fast-food este prea mult? Departamentul Agriculturii din SUA raportează că una sau mai multe mese de tip fast-food pe săptămână sunt asociate cu obezitatea, dar și alte boli sunt în strânsă legătură cu meniurile fast-food, potrivit Livestrong.
Antreurile pe bază de carne și pește, precum și rondele de ceapă prăjite și cartofii prăjiți, conțin cantități mari de colesterol și grăsimi saturate, substanțe care amenință sănătatea arterială. Cu cât consumi mai mult, cu atât se produce o acumulare mai mare în arterele tale. Acest lucru îngustează spațiul prin care curge sângele, reducând cantitatea de oxigen care ajunge la țesuturi. Deteriorarea pereților arterelor poate crea sângerări și cheaguri de sânge periculoase. Această afecțiune, numită ateroscleroză sau artere înfundate, poate provoca atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Hipertensiunea arterială este direct legată de aportul excesiv de sodiu. Multe fast-food-uri sunt încărcate cu sodiu care provine din sarea folosită în condimente. Burgerii, tacos-ul, cartofii prăjiți și chiar plăcintele fierbinți cu fructe au un conținut ridicat de sodiu. Unii, cum ar fi creveții prăjiți, au aproape 100% din limita zilnică sugerată de Asociația Americană a Inimii. Hipertensiunea arterială crește progresia aterosclerozei și crește riscul de a dezvolta boli de inimă.
Problemele de sănătate legate de alimentele fast-food pot crește probabilitatea de a face boala. Excesul de greutate, obezitatea, hipertensiunea arterială și nivelurile crescute ale zahărului din sânge au fost toate legate de diabetul de tip 2. Potrivit unui studiu din 2005, publicat în „The Lancet”, consumul de mese fast-food de mai mult de două ori pe săptămână poat determina o creștere medie în greutate de 10 kilograme la adulții tineri. Greutatea în plus crește riscul de a dezvolta rezistență la insulină și diabet de tip 2.
Alimentele fast-food în sine nu pot provoca cancer, dar pot provoca afecțiuni precum creșterea în greutate care precipită apariția cancerului. Meniurile care pun accentul pe grăsimi și zahăr în detrimentul fibrelor și al altor substanțe nutritive benefice sunt elementele de bază pentru cancer. Excesul de greutate se asociază cu obezitatea și cancerele de colon, rinichi, vezica biliară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News