Prea mult timp pe smartphone-uri și tablete poate crește riscul de pubertate precoce la fete și nu numai

Fotografie de la Ron Lach/ Pexels
Fotografie de la Ron Lach/ Pexels

Expunerea prelungită la lumina albastră, prin utilizarea regulată a tabletelor și smartphone-urilor, poate modifica echilibrul hormonal la fete și poate crește riscul de pubertate precoce.

Cercetătorii au folosit un model animal și au descoperit că expunerea excesivă la lumina albastră, emisă în mod obișnuit de tablete și smartphone-uri, provoacă perturbări hormonale, cu niveluri reduse de melatonină, niveluri crescute de hormoni specifici de reproducere, estradiol și lutenizare, împreună cu modificări fizicienilor în țesutul ovarian, potrivit unui articol publicat de Today

Aceștia sunt toți factori de risc care cresc șansele de pubertate timpurie și viitoare probleme de fertilitate.

Mai exact, femelele de șoareci au fost împărțite în trei grupuri de 6: un grup a fost expus la un ciclu normal de lumină, al doilea la 6 ore de lumină albastră și al treilea la 12 ore. Primele semne de pubertate au apărut semnificativ mai devreme la ambele grupuri expuse la lumină albastră. 

Mai mult, cu cât durata expunerii este mai lungă, cu atât a apărut mai devreme debutul pubertății, iar șobolanii au prezentat, de asemenea, unele semne de deteriorare a celulelor și inflamație în ovare.

”Cercetătorii au arătat că expunerea la lumina albastră este suficientă pentru a modifica nivelurile de hormoni fundamentale pentru reglarea pubertății și că acest efect este dependent de doză: cu cât expunerea este mai lungă, cu atât începe pubertatea mai devreme”, a declarat cercetătorul, Maria Carolina Salerno.

În Italia pubertatea precoce se numără printre bolile rare și afectează de la 1 la 6 nașteri la 1000, în Europa afectează aproximativ 5% dintre fete și aproximativ 1% dintre bărbați.

”Pubertatea precoce apare odată cu apariția semnelor de dezvoltare pubertară înainte de vârsta de 8 ani pentru femei și înainte de vârsta de 9 ani pentru bărbați", a mai explicat Salerno.

”Modificările sunt legate de producția de hormoni produși de glanda pituitară, numiți gonadotropine, care stimulează funcția testiculelor și a ovarelor. Corpul copilului începe sa se transforme în adult în avans, cu o accelerare a dezvoltării caracteristicilor sexuale și o închidere rapidă a cartilajelor de creștere osoasă. Ca urmare a acestui proces, copiii cresc rapid în înălțime, dar atunci vârful de creștere este atins, ca adulți pot avea o statură mai mică decât media. Copilul cu pubertate precoce se poate plânge de disconfort psihologic și relațional care derivă din propriile schimbări corporale, neașteptate, și din confruntarea cu semenii săi”, adaugă Salerno.

Cercetătorii turci au anunțat că doresc să aprofundeze studiul leziunilor celulare și a efectelor inflamatorii, detectate după expunerea excesivă la lumina albastră, pentru a evalua dacă aceasta poate avea și un impact pe termen lung asupra fertilității și dacă modul ”lumină de noapte”, disponibil pe dispozitivele mobile, poate reduce efectele observate la șoareci.

”Deși nu suntem încă siguri, sfatul nostru este de a reduce la minimum utilizarea tabletelor și a smartphone-urilor la copiii prepubertali, în special seara, când expunerea ar putea modifica și mai mult echilibru hormonal”, sugerează experții.

Citește și:

Strategie simplă pentru a reduce consumul de alcool

Cercetătorii au găsit o metodă eficientă de a-i determina pe oameni să reducă consumul de alcool: conștientizați riscul crescut de cancer care vine odată cu acesta și asociați-l cu numărarea fiecărei băuturi.

Această combinație specială de mesaje „de ce să reduceți” și „cum să reduceți” poate fi utilă pentru promovarea sănătății bune a unei populații, a spus echipa din spatele studiului.

Prea multă băutură nu duce doar la cancer, desigur. Exagerarea cu băutura este asociată cu o serie întreagă de probleme, inclusiv moarte prematură, boli de inimă, probleme digestive și un risc crescut de demență.

„Am descoperit că o combinare a informațiilor despre alcool și cancer cu o anumită acțiune practică – numărarea băuturilor – a dus la reducerea cantității de alcool pe care o consumă”, a declarat economistul și psihologul Simone Pettigrew de la Institutul George pentru Sănătate Globală.

Pentru studiu, au fost completate trei sondaje: 7.995 de persoane l-au completat pe primul, 4.588 dintre aceștia l-au completat pe al doilea trei săptămâni mai târziu și 2.687 de persoane au terminat sondajul final trei săptămâni după aceea. Participanții au fost împărțiți în grupuri diferite și li s-au arătat diferite reclame și mesaje despre băutură.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel