Prea multă egalitate în Austria: Fază tare cu o lege scrisă doar la... feminin

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

O nouă lege privind "societăţile flexibile de capital" a fost introdusă în Austria la iniţiativa ministrului justiţiei, ecologista Alma Zadic, cu redactare exclusiv... feminină, ceea ce a stârnit controverse.

Gestul a stârnit controverse în ţară şi a atras critici din partea partidelor conservatoare şi de extremă dreapta, potrivit raportului agenţiei EFE, citat de Agerpres. Christian Stocker, secretarul Partidului Popular (OeVP), a declarat: "Nu văd cum contribuie la egalitatea de gen să revenim la ceva care provoacă critici."

Susanne Furst, membră a Partidului Libertăţii (FPOe), de extremă dreapta, a observat că utilizarea formelor masculine în redactare "include şi femeile, dar contrariul nu este valabil".

În schimb, Alma Zadic, ministrul Justiţiei, a susţinut că legea clarifică în mod explicit că limbajul feminin se referă şi la bărbaţi. Ea a argumentat că acest tip de limbaj  "contribuie la mai multă egalitate de gen, întrucât influenţează gândirea noastră, percepţia noastră şi acţiunile noastre".

"Evidenţierea femeilor, un obiectiv important care are mult sens"

Pe lângă sprijinul ecologiştilor (Partidul Verde), iniţiativa este susţinută şi de alte două partide progresiste din Austria, respectiv Partidul Social-Democrat (SPOe) şi formaţiunea liberală NEOS.

Eva Maria Holzleitner, purtătoare de cuvânt adjunctă a SPOe, consideră că evidenţierea femeilor într-un text de lege este un "obiectiv important" care are "mult sens". Johannes Margreiter, purtător de cuvânt liberal pentru domeniul justiţiei, a subliniat că "limbajul este un factor de putere".

Mai mulţi experţi constituţionalişti, intervievaţi de presa austriacă, au declarat că utilizarea exclusiv a formei feminine în redactarea unei legi nu este în sine neconstituţională, dar unii au menţionat că ar fi de preferat ca elaborarea legilor să se facă folosind un limbaj mai echitabil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel