Polonia se declară îngrijorată din cauza furnizării de energie electrică din surse regenerabile.
Operatorul polonez de rețea, PSE, a declarat ieri o amenințare oficială la adresa securității aprovizionării cu energie electrică. Motivul a fost o supraaprovizionare cu energie regenerabilă în sistem, PSE ordonând ca instalațiile solare și eoliene să fie deconectate temporar.
Mișcarea a venit pe fondul vremii deosebit de însorite în weekend și urmează unei extinderi uriașe a instalațiilor solare în Polonia în ultimii ani, ceea ce a determinat experții și oficialii să avertizeze că rețeaua de electricitate trebuie modernizată pentru a gestiona sursele regenerabile de energie în creștere.
”În legătură cu starea de amenințare la adresa securității alimentării cu energie electrică, dorim să vă informăm despre oprirea surselor fotovoltaice”, a anunțat duminică PSE. A fost prima dată când operatorul a decis deconectarea surselor solare de la rețea.
Pe lângă energia solară, și sursele eoliene au fost, de asemenea, deconectate de la rețea ieri după-amiază, acolo unde a fost posibil, scrie Notes from Poland.
Serviciul polonez de știri privind energia electrică, Wysokie Napięcie, notează că prognozele au indicat că energia solară ar furniza 7,5 GW de energie în orele de vârf de duminică, cu încă 1-3 GW proveniți de la surse eoliene. Aceasta ar însemna aproximativ două treimi din cererea totală de 15 GW.
Cu toate acestea, deoarece cea mai mare parte a energiei electrice din Polonia este generată din vechile centrale electrice pe cărbune, care nu pot fi oprite cu ușurință, aceasta a necesitat reducerea contribuției surselor regenerabile. O parte din energie electrică a fost exportată și în Germania, Slovacia și Suedia.
”Asemenea comenzi de limitare a producției vor apărea din ce în ce mai des în Polonia și în alte țări... în special acolo unde ponderea stocării de energie este mică”, notează Wysokie Napięcie.
Polonia a cunoscut un boom al energiei solare în ultimii ani.
În 2022, a instalat a treia cea mai mare capacitate solară din Uniunea Europeană, după Germania și Spania. Electricitatea provenită de la micro-instalații de surse regenerabile – în principal panouri solare pentru locuințe – s-a dublat anul trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu