Ni se spune mereu că muncind din greu vom ajunge să fim promovați, plătiți mult mai bine, dar și că asta este cheia reușitei în carieră. Ei, bine, nu e așa. Un studiu realizat de cercetătorii londonezi arată că angajații care fac eforturi suplimentare nu se simt bine, sunt nemulțumiți de jobul lor și de cum evoluează cariera lor.
Cercetătorii de la Universitatea din Londra și de la ESCP Școala Europeană de Afaceri au descoperit că angajații care muncesc mai mult în mod constant sunt stresați și obosiți și nu sunt satisfăcuți de evoluția lor la locul de muncă.
Experții cred că dacă angajatorii ar pune mai mică presiune pe angajații lor - permițându-le să aleagă când și cum funcționează - companiile ar avea o productivitate mai mare și ar câștiga și loialitatea angajaților lor.
52.000 de oameni analizați
Pentru studiu au fost analizați aproape 52.000 de angajați, din 36 de țări europene, care au participat la analiza legată de condițiile de muncă „European Working Conditions Survey".
Lansată în 1990, cercetarea europeană examinează diferite aspecte ale condițiilor de muncă, identifică grupe de risc și monitorizează trenduri la locul de muncă.
Participanții au fost întrebați cât de intens muncesc, dacă sunt stresați sau obosiți, dar și dacă sunt fericiți cu rezulatele obținute în carieră, precum și de securitatea locului de muncă și recunoaștere din partea angajatorului.
Drept rezultat, cercetătorii au constatat că acei oameni care muncesc intens - care au deadline-uri strânse și ritm alert - au raportat cea mai proastă stare de sănătate fizică și mentală.
Nici șefii nu sunt impresionați de strădanie
Mai mult, acești oameni nici nu sunt apreciați pe măsură, din moment ce șefii lor nu sunt impresionați de munca intensă. Așa că promovarea mult dorită s-ar putea să nu mai vină!
„Una dintre probleme intensificării ritmului de muncă e că are de suferit calitatea și conținutul respectivei activități", a explicat co-autorul studiului, Dr Argyro Avoustaki, profesor de management la ESCP Europe, pentru Daily Mail Online.
„E mai bine să evitați să munciți mult și să aveți program prelungit în același timp. Dacă aveți cum alege, optați pentru program prelungit, ca să reduceți volumul și intensitatea muncii", a continuat el.
Un alt fapt care afectează negativ de data aceasta sănătatea fizică e acela că mulți renunță la pauza de masă ca să facă mai multe lucruri.
„În multe profesii, persoanele evita pauzele ca să muncescă mai mult, dar ce nu realizează angajații respectivi e că pauzele îi ajută să încetinească un pic ritmul. Poate că se gândesc că muncind din greu acum vor avea jobul asigurat și mai multe oportunități, dar asta le afectează grav sănătatea", mai spune expertul.
Un studiu precedent, realizat de cercetători de la Universitatea din California de Sud, care a analizat viața celor care lucrează în domeniul bancar pe o perioadă de 9 ani, arăta că după trei ani de muncă în acest mediu competitiv, angajații dezvoltă ticuri nesănătoase, precum rosul unghiilor, dar și insomnie.
Pierderi imense pentru toată lumea
Alte cercetări au arătat că deteriorarea sănătății psihice a angajaților duce la piederi imense la capitolul venituri.
Spre exemplu, un studiu prezentat săptămâna trecută de Universitatea de stat din Pennsylvania, arată că SUA pierde anual 53 de miliarde de dolari pentru că angajații se învoiesc mai mult de la muncă sau muncesc mai încet din cauza deteriorării sănătății mentale.
Cercetorii au anticipat și că, dacă în următorii 20 de an, această stare de fapt nu se îmbunătățește, atunci pierderile vor ajunge la 16 trilioane! Și asta doar în Statele Unite ale Americii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News