Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împlinește, luni, 22 iulie 2024, vârsta de 73 de ani.
În ziua de luni, 22 iulie 2024, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, aniversează ziua de naștere, scrie Doxologia.
Cu acest prilej, la Catedrala Patriarhală, în timpul Sfintei Liturghii, a fost rostită o rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu. După încheierea Sfintei Liturghii, de la ora 11:00, la Catedrala Patriarhală a fost săvârșită o slujbă de Te Deum, ca recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru binecuvântările revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Începând cu ora 12:00, la Palatul Patriarhiei, are loc un scurt moment aniversar în timpul căruia vor fi prezentate mesaje de felicitare din partea autorităților de Stat centrale și locale, precum și ale altor instituții publice.
La acest moment vor participa ierarhi ai Sfântului Sinod, reprezentanți ai autorităților de Stat centrale și locale, personalități ale vieții publice românești, membrii Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, clerici și mireni. Printre personalitățile publice din România care participă la aniversarea Patriarhului se numără și Marcel Ciolacu, premierul României, și Nicolae Ciucă, președintele Senatului României.
Mesajele de felicitare cu ocazia aniversării zilei de naștere a Patriarhului României pot fi înmânate direct la Cabinetul Patriarhal sau trimise la adresa de e-mail: [email protected], ori la numărul de fax: 021.406.71.62.
Menționăm că sărbătoarea oficială a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel este ziua de 30 septembrie a fiecărui an, data întronizării Preafericirii Sale în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (30 septembrie 2007).
Patriarhul Daniel este în al 17-lea an de patriarhat. Originar din satul Dobrești, județul Timiș, el s-a născut pe 22 iulie 1951, fiind al treilea copil al învățătorului Alexie și Stela Ciobotea.
A urmat școala primară în satul natal și gimnaziul în localitatea Lăpușnic. Liceul l-a început în orașul Buziaș și l-a continuat la Liceul Coriolan Brediceanu din municipiul Lugoj. Mai târziu, a absolvit Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu.
Între 1974 și 1976, a urmat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din București, Secția Sistematică, sub îndrumarea Preotului Profesor Doctor Dumitru Stăniloae. Și-a continuat studiile în străinătate, petrecând doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universității de Științe Umane din Strasbourg (Franța) și doi ani la Facultatea de Teologie Catolică a Universității Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau (Germania).
Declararea anului 2025 ca Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române şi înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Marii Britanii, cu sediul la Londra, pentru cei peste un milion de credincioşi ortodocşi români din această parte a Europei Occidentale se numără printre hotărârile Sfântului Sinod al BOR din februarie 2024, sub preşedinţia Patriarhului Daniel.
Potrivit unui comunicat al Cancelariei Sfântului Sinod, postat pe site-ul Basilica, principalele hotărâri au fost următoarele:
* declararea anului 2025, în Patriarhia Română, ca Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române şi Anul comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocşi români din secolul al XX-lea;
* înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Marii Britanii, cu sediul la Londra, pentru cei peste un milion de credincioşi ortodocşi români din această parte a Europei Occidentale;
* înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Irlandei şi Islandei, cu sediul la Dublin;
* reamintirea poziţiei Bisericii Ortodoxe Române faţă de viaţa politică şi campaniile electorale, în contextul anului electoral 2024, în sensul neimplicării Bisericii în politica partinică, deoarece, potrivit articolului 7 alin. 1 din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, cultele recunoscute sunt factori ai păcii sociale şi orice atitudine de învrăjbire publică în societate, de partizanat politic, de atac la persoană ori de tensionare a relaţiilor cu autorităţile publice sunt contrare misiunii spirituale a Bisericii în societate;
* aprobarea volumelor pe luna decembrie şi pe luna ianuarie ale Sinaxarului Sinodal al Bisericii Ortodoxe Române;
* aprobarea Acatistului Sfinţilor Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian din Asia (1 noiembrie), a Acatistului Sfântului Cuvios Gherasim din Chefalonia (20 octombrie) şi a Paraclisului Sfinţilor Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan (31 ianuarie, 28 iunie);
* organizarea, în perioada 1 - 31 martie 2024, a unei colecte în Patriarhia Română pentru a ajuta la construirea de locuinţe în Armenia destinate refugiaţilor armeni din Karabah;
* reamintirea faptului că, prin Corpul de control financiar şi audit de la eparhii, mitropolii şi Patriarhia Română, autoritatea bisericească verifică situaţiile financiare şi patrimoniale de la parohii, eparhii şi mitropolii, iar în cazul în care constată deficienţe şi lipsuri adoptă măsuri pentru remedierea acestora, pentru a căror corectă aplicare sunt responsabile Sinodul Mitropolitan, respectiv Sinodul Permanent; în respectivele Corpuri de control financiar şi audit trebuie să fie încadraţi specialişti (economişti şi auditori financiari) cu experienţă, care să fie caracterizaţi prin corectitudine, profesionalism şi fidelitate faţă de Biserică;
* binecuvântarea, încurajarea şi susţinerea iniţiativelor comunităţilor ortodoxe româneşti din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina;
* reafirmarea faptului că toţi clericii ortodocşi români şi păstoriţii lor din Republica Moldova care revin în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici şi credincioşi binecuvântaţi, iar orice sancţiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenţei lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă şi neavenită, potrivit hotărârii sinodale nr. 8090 din 19 decembrie 1992;
* aprecierea bogatei activităţi social-filantropice a Bisericii Ortodoxe Române pe parcursul anului 2023, care a produs efecte pozitive vizibile în societatea românească, precizează sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu