Precauţioniştii au învins. Un vaccin împotriva COVID-19 nu va intra în procedură de autorizare rapidă în acest an. Miza este şi una politică, după ce Donald Trump anunţase că acest lucru se va întâmpla.
Comitetul de Vaccinuri şi Produse Biologice al FDA din SUA a avut o şedinţă online de jumătate de zi cu privire la folosirea unui vaccin anti-COVID-19 care nu prezintă decât dovezi minime de eficienţă şi siguranţă, chiar în ziua în care SUA a înregistrat peste 75.000 de cazuri noi de infectare. O autorizaţie de folosire de urgenţă ar putea permite trecerea peste un proces de aprobare care durează câteva luni de zile, însă FDA a avertizat asupra unei astfel de măsuri şi a îndemnat la aşteptare.
Comitetul este îngrijorat de faptul că un vaccin autorizat în regim de urgenţă nu ar face decât să crească sentimentul de ezitare al publicului în faţa unui astfel de tratament împotriva COVID-19, prin alimentarea percepţiei că FDA renunţă la standardele sale înalte de siguranţă. "Există o singură şansă să facem asta corect Dacă greşim, s-a terminat, ne va lua ani să ne revenim. Există deja o problemă serioasă cu lipsa de încredere, care va deveni atât de severă când se va lua o astfel de măsură încât nu vom mai putea să ieşim la suprafaţă", a avertizat Sheldon Toubman, avocat care reprezintă consumatorii în comitetul ante-menţionat, conform Science Mag.
Comitetul a pus în discuţie şi faptul că un vaccin aprobat în regim de urgenţă ar putea întrerupe eficacitatea testelor clinice ale mai multor variante de vaccin care sunt în lucru acum, nereuşind astfel să se obţină un vaccin sigur şi eficient.
Patru vaccinuri posibile sunt acum în testele de eficacitate, care compară incidenţa bolii în cel puţin 30.000 de pacineţi care au primit fie un vaccin, fie un placebo.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat în mod repetat că îşi doreşte aprobarea unui vaccin anti-COVID-19 până la alegerile prezidenţiale, însă FDA a refuzat acest lucru.
Sub presiune din partea administraţiei Trump, FDA a aprobat deja în regim de urgenţă tratamente bazate pe hidroxiclorochină şi pe plasmă convalescentă, pe ideea că "ar putea funcţiona", lucru care nu convinge populaţia în ceea ce priveşte eficacitatea. Un vaccin, transmite FDA, necesită dovezi privind eficacitatea şi asigurări că este sigur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News