Precizare pentru un milion de pensionari: ”Nu scade sub...”. Vezi în text informațiile de ultim moment

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sunt informații de ultim moment pentru pensionari. 

Citește și: Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, acuză o campanie negativă: Noi nu ne-am propus să mărim toate pensiile prin această recalculare

”Începând cu 1 septembrie 2024 toți pensionarii beneficiari de indemnizație socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării.

În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferența se suportă de la bugetul de stat. 

Asta înseamnă că, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării, niciun pensionar nu va primi mai puțin de 1.281 de lei.

Important de reținut:

Ca și până acum, în cazul indemnizației sociale pentru pensionari drepturile se evidențiază distinct pe talonul de pensie, astfel:

- cuantumul rezultat în urma recalculării;

- ⁠suma de plată care nu poate fi mai mică de 1.281 de lei;

Indemnizația socială rămâne 1.281 de lei până la sfârșitul anului 2024.

Dacă pensia recalculată este sub cuantumul minim garantat, diferența se va suporta de la bugetul de stat.

Indemnizația socială pentru pensionari crește anual prin legea bugetului de stat.                                                                                        

Indemnizația socială pentru pensionari a fost instituită prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 sub forma unei pensii sociale minime garantate. A fost aprobată prin Legea nr. 196/2009. 

Aceasta prevede o sumă fixă pentru indemnizația socială pentru pensionari, care a fost majorată în fiecare an, ajungând de la 300 de lei în 2009 la 1.281 de lei în acest an.

În indemnizația socială sunt în acest moment 1.044.668 de pensionari, iar în urma recalculării bazate pe contributivitate rămân în indemnizația socială 953.776 de pensionari (începând din septembrie)” arată Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă. 

Citește și: Recalcularea pensiilor. Ce să faci dacă vezi că ți se vor da prea puțini bani

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat ce pot face pensionarii care au pensia calculată greșit sau careva nelămuriri cu privire la recalcularea pensiilor. Aceasta a recunoscut că au existat și erori, dar a susținut că se dorește ca ele să fie cazuri cât mai izolate.

„Pensionarul este cel care are posibilitatea să meargă la Casa de Pensii care a emis decizia. Asta este şi prima rugăminte şi invitație pentru toţi pensionarii din România: dacă simt nevoia de lămuriri suplimentare de la colegii noştri de la casele teritoriale de pensii să meargă către aceştia pentru a verifica deciziile de recalculare.

Noi plecăm de la ideea că şi-au făcut foarte bine treaba colegii noștri de la casele teritoriale de pensii, dar există posibilitatea ca din cauza unei introduceri greşite a datelor în procesul de evaluarea dosarelor de pensie sau din alte erori să avem şi situaţii în care pensionarii sunt în situaţia de a constata faţă de deciziile de pensionare pe care le aveau că în opinia dânșilor sunt diferenţe. Şi atunci îi rog să meargă la casele teritoriale de pensii pentru a face verificările necesare pentru a se lămuri cu colegii noştri", a declarat ministrul Muncii. Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel