Precizările MApN vin în contextul în care în spațiul public au apărut informații referitoare la o rachetă rusească ce ar fi intersectat spațiul aerian național.
Publicitate
Update: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat atacul rusesc asupra Ucrainei, precum și survolarea ilegală a spațiului aerian al țării sale.
”În timp ce țările noastre sărbătoresc Crăciunul, Kremlinul alege distrugerea - țintind infrastructura energetică a Ucrainei și încălcând spațiul aerian al Moldovei cu o rachetă, acțiuni care încalcă în mod clar dreptul internațional. Moldova condamnă aceste acte și este deplin solidară cu Ucraina”, a scris Maia Sandu pe platforma X.
While our countries celebrate Christmas, Kremlin chooses destruction—targeting Ukraine’s energy infrastructure and violating Moldova’s airspace with a missile, actions that clearly violate international law. Moldova condemns these acts and stands in full solidarity with Ukraine.
— Maia Sandu (@sandumaiamd) December 25, 2024
Potrivit rapoartelor Poliției de Frontieră, una dintre rachetele lansate de Rusia a fost observată de o patrulă pe ditecția Iampol - Cisăuți.
Ulterior, altă rachetă ar fi traversat spațiul aerian al Republicii Moldova în zona Otaci-Moghilev Podilsk și ar fi ieșit prin frontiera cu România în zona Dorohoi-Herța. În prezent, autoritățile moldovenești verifică informațiile.
Spațiul aerian al R. Moldova a fost survolat de rachete rusești în dimineața de Crăciun, în condițiile în care Rusia a atacat sistemul energetic ucrainean folosind un arsenal întreg de rachete și drone, conform sursei menționate, scrie Agora.md.
Știre inițială
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a precizat, miercuri, că nu a fost confirmată traversarea spațiului aerian românesc de o rachetă rusească.
Precizările MApN vin după ce în spațiul public au apărut informații referitoare la o rachetă rusească ce ar fi intersectat, miercuri dimineață, spațiul aerian național.
”Sistemul de supraveghere aeriană al României, ca parte a sistemului integrat al NATO, care monitorizează în permanență situația aeriană din zonă, nu a detectat o astfel de situație”, anunță ministerul într-o informare de presă.
Potrivit MApN, autoritățile militare române au fost informate de cele ucrainene despre faptul că, în jurul orei 7:30, o rachetă a forțelor Federației Ruse, care ar fi avut impactul în regiunea Cernăuți, Ucraina, ar fi evoluat prin spațiul aerian al Republicii Moldova și, pentru aproximativ două minute, și prin spațiul aerian al României, în zona de nord, în proximitatea localității Darabani, din județul Botoșani.
”Din datele de monitorizare ale sistemelor de supraveghere aeriană ale României și din cele furnizate de mijloacele țărilor NATO care suplimentează monitorizarea în zona de responsabilitate a României, nu a fost confirmată traversarea spațiului aerian românesc”, arată sursa citată.
Structurile competente ale MApN vor continua să cerceteze această situație, pentru clarificarea tuturor circumstanțelor.
De asemenea, forțele și mijloacele angrenate în executarea Serviciului de Luptă Poliție Aeriană - sub comandă națională și sub comandă NATO rămân permanent la datorie pentru protejarea spațiului aerian național și aliat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu