Preda nu este de acord cu sacrificiul de un an de mandat al lui Băsescu

FRANCOFONIE - INCHIDEREA LUCRARILOR
FRANCOFONIE - INCHIDEREA LUCRARILOR

Europarlamentarul PDL Cristian Preda nu crede că scurtarea mandatului preşedintelui Traian Băsescu este oportună, susţinând că problema sistemului politic poate fi rezolvată prin parlamentizare sau prin prezidenţializare.

Cristian Preda a explicat, într-o postare pe blog, că pentru suprapunerea alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare ar fi nevoie ca şeful statului să renunţe la doi ani de mandat, nu la unul, informează Agerpres.

"Preşedintele a susţinut ieri că e gata să renunţe la un an de mandat pentru ca alegerile legislative viitoare să se ţină simultan cu cele pentru Cotroceni, dacă se revine la un mandat prezidenţial de patru ani, ca parte a reformei constituţionale. Numai că mandatul actual al lui Traian Băsescu se termină în decembrie 2014, iar legislativele ar trebui să se ţină în noiembrie 2012. Între cele două alegeri sunt, deci, doi ani", nu unul, afirmă eurodeputatul.

Democrat-liberalul a completat că nu aprobă această posibilitate. "Dincolo de eroarea de calcul, nu mi se pare că o asemenea negociere ar trebui avută în vedere. Problema esenţială e configuraţia generală a regimului. Peticirea lui, inclusiv printr-un 'sacrificiu' de un an de mandat, nu e o soluţie. Suprapunerea celor două tipuri de alegeri e departe de a fi suficientă", a adaugat el.

Preda propune drept soluţii parlamentizarea sau prezidenţializarea. "Regimul va fi coerent dacă se introduc mecanisme clare fie de parlamentarizare (dreptul de dizolvare a Camerelor acordat premierului şi desemnarea preşedintelui în Parlament), fie de prezidenţializare (inclusiv printr-o sporire a rolului şefului statului în numirea Cabinetului). Altfel, vom rămâne blocaţi în ambiguităţile de azi şi cu speranţa că orice criză e salvată de Curtea Constituţională", a menţionat democrat-liberalul.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seara, la postul public de televiziune, că ar fi dispus să i se scurteze mandatul în schimbul unei soluţii practice prin care să se reducă numărul anilor electorali, precum cuplarea alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare.

"Am considerat că mai sunt lucruri care trebuie adaptate în Constituţie. Acest subiect, revenirea la un mandat prezidenţial de patru ani, este generat de realităţile politice din România", a afirmat preşedintele Băsescu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel