Economiştii PwC se arată optimişti în previziunile pentru 2016. Cele mai bune veşti sunt despre depăşirea crizei din zona euro şi cea mai rapidă creştere de după 2010 a statelor din G7, grup care reuneşte cele mai dezvoltate economii.
Iată care sunt principalele predicţii făcute de analiştii de la PwC:
1. Grupul G7 va consemna o expansiune a PIB de 2%, ajungând astfel la cel mai rapid ritm de creştere înregistrat după 2010. Spre deosebire de cele mai avanzate economii, cele mai mari economii emergente, denumite E7, vor avea un ritm mai lent de dezvolare faţă de media ultimilor ani. Dintre acestea, Rusia şi Brazilia vor vor ieşi din recesiune, iar China va reduce motoarele, în timp ce India va avea o performanţă de top.
2. Pe agenda decidenţilor politici pe primul loc va fi geopolitica, urmată de economie. Prima dintre aceste probleme este criza migranţilor din Europa care se poate intensifica în primăvară. Al doilea subiect va fi răspunsul comunităţii internaţionale la criza din Orientul Mijlociu.
3. Cel de al treilea punct care va figura pe ordinea de zi în 2016 este referendumul care va decide viitorul Marii Britanii în cadrul Uniunii Europene.Cotaţiile de la nursele de mărfuri vor fi în continuare scăzute.
Veste bună pentru statele importatoare, însă pentru ţările exportatoare va reprezenta o mare încercare.
SUA şi Marea Britanie, locomotivele economiei globale în 2016 Ne aşteptăm ca revenirea economică Statelor Unite să prindă viteză în 2016, iar Marea Britanie se va bucura şi ea de o creştere continuă bazată pe consum.
De asemenea, ar trebui să vedem cel puţin începutul sfârşitului crizei zonei euro. Pe de altă parte, ţările BRICs (Brazilia, Rusia, India şi China) vor avea un 2016 dificil, cu excepţia notabilă a Indiei", a declarat John John Hawksworth, economist şef al PwC Marea Britanie. Pentru economia SUA se anticipează o creştere robustă de 3%, ceea ce va reprezenta două treimi din avansul G7 pe ansamblu, în 2016.
Pentru Marea Britanie, prognoza indică o rată de dezvoltare de 2 – 2,5%. Ratele dobânzilor în SUA şi Marea Britanie vor creşte în 2016: În luna decembrie a anului trecut, Rezerva Federală americană (Fed) a dat tonul prin prima creştere de dobândă după 2006.
Economiştii PwC se aşteaptă ca Fed să continue să crească ratele dobânzilor în 2016, în mod treptat.
„Excluzând eventuale şocuri globale majore nefavorabile, ne aşteptăm ca Banca Angliei să urmeze acelaşi traseu în 2016", se arată în analiza PwC.
Economiile periferice ale Zonei euro vor avea, pentru al doilea an consecutiv, o creştere mai rapidă decât cea a economiilor centrale. Criza din Grecia ar putea să se aprindă din nou, însă ea nu va contamina întregul bloc, motiv pentru care economiştii PwC se aşteaptă ca 2016 să marcheze cel puţin începutul sfârşitului crizei financiare din zona euro extinsă.
Majoritatea dezechilibrelor din economiile periferice fiind sub control iar reformele structurale în plină desfăşurare, este de aşteptat ca PIB-ul Zonei Euro să crească în 2016 cu aproximativ 1,6% - cea mai rapidă rată de creştere după 2011.
Este posibilă şi o aterizare forţată a economiei chineze Rata de creştere a PIB-ului Chinei va încetini la 6,5%: Încetinirea economiei Chinei pare să continue, pe fondul procesului actual de recalibrare a economiei.
Creşterea industriei prelucrătoare şi a exporturilor va continua să încetinească. Cu toate acestea, liderii mediului de afaceri chinez vor continua să se mute în zone de producţie cu o valoare adăugată mai mare. Pentru atingerea acestui obiectiv, suntem de părere că vor creşte investiţiile peste hotare făcute de companiile din China, în special prin cumpărarea unor afaceri implicate în noile tehnologii şi în activităţi de cercetare-dezvoltare. Este de aşteptat ca procesul de internaţionalizare a renminbi-ului să continue, pe măsură ce se fac mai mulţi paşi în direcţia liberalizării valorii capitalului, cum ar fi eliminarea restricţiilor asupra ofertelor publice iniţiale (IPOs).
În concluzie, deşi economiştii PwC nu consideră că scenariul principal pentru China ar fi o "aterizare forţată", companiile ar trebui să ţină cont de riscul semnificativ asociat cu efectele pe care această undă de şoc le-ar putea avea asupra unora dintre economiile din Asia de Sud-Est.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu