Liderul islamist care spunea că România trebuie să treacă la islam, condamnat la închisoare pe viață în Marea Britanie

FOTO: PA Images via Reuters Connect
FOTO: PA Images via Reuters Connect

Anjem Choudary, predicatorul islamist radical britanic ale cărui învățături au fost legate de numeroase comploturi din întreaga lume, a fost condamnat marți la închisoare pe viață pentru conducerea unei organizații teroriste, potrivit Reuters.

Choudary, în vârstă de 57 de ani, a fost condamnat săptămâna trecută pentru conducerea al-Muhajiroun, care a fost interzisă ca organizație teroristă în urmă cu mai bine de un deceniu, și pentru încurajarea altora să sprijine acest grup proscris.

„Organizații precum a ta normalizează violența în sprijinul unei cauze ideologice,” i-a spus judecătorul Mark Wall lui Choudary la Tribunalul Coroanei din Woolwich, Londra. „Existența lor oferă membrilor curajul de a comite acte pe care altfel nu le-ar fi făcut. Ele creează diviziuni între oameni care altfel ar putea și ar dori să trăiască împreună în pace.”, a mai adăugat el.

Wall a impus o sentință pe viață pentru Choudary, cu o perioadă minimă de 28 de ani înainte de a fi eligibil pentru eliberare condiționată, mai puțin puțin peste anul pe care l-a petrecut în arest până la condamnarea sa definitivă.

Odată cel mai cunoscut predicator islamist din Marea Britanie, Choudary a atras atenția pentru laudele aduse bărbaților responsabili de atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite și pentru dorința sa de a transforma Palatul Buckingham într-o moschee. Anterior, el a fost închis în Marea Britanie în 2016 pentru încurajarea sprijinului pentru Statul Islamic, înainte de a fi eliberat în 2018 după ce a ispășit jumătate din pedeapsa de cinci ani și jumătate.

Procurorul Tom Little a declarat, marți, că Choudary a devenit „emirul custode” al al-Muhajiroun după ce colegul său predicator islamist, Omar Bakri Mohammed, a fost închis în Liban în 2014. Avocatul lui Choudary, Paul Hynes, a susținut că al-Muhajiroun era „puțin mai mult decât o cochilie a unei organizații” și că aproape toate actele teroriste legate de grup avuseseră deja loc.

Dar Wall a spus că al-Muhajiroun era „o organizație radicală intenționată să răspândească legea sharia către cât mai multă lume posibilă, folosind mijloace violente atunci când este necesar”.

În 2016, Choudary recomanda României să treacă la islam.

'Pentru că Dumnezeu a creat lumea și El e cel care ne-a dat responsabilități și datorii, suntem responsabili de implementarea legilor Lui. (...) Multe țărti au îmbrățișat deja islamul: Spania, Indonezia are Sharia deja de 800 de ani. Acesta este un model care cred că ar fi bun pentru România. Putem trăi unul lângă altul, nu trebuie să ne omorâm reciproc', a declarat el atunci.

Vid legislativ în Marea Britanie

Comisarul Poliției Metropolitane, Sir Mark Rowley, a recunoscut în octombrie 2023 că forțele de poliție din capitala Regatului Unit au „un gol” în modul în care tratează extremismul islamic. Declarația sa a venit după ce zeci de mii de protestatari au ieșit pe străzile Londrei în cadrul unor demonstrații susținute de Iran.

Vorbind la Sky News, comisarul Rowley a explicat: „Există legi pentru a trata terorismul și infracțiunile motivate de ură, dar nimic pentru a trata extremismul. Acest lucru lasă un gol”.

În ediția de sâmbătă a publicației The Times, s-a dezvăluit că Teheranul este în spatele protestelor, încercând să escaladeze tensiunile împotriva inamicului său de moarte, Israel, în contextul războiului cu Hamas din Gaza, izbucnit pe 7 octombrie. În acel atac terorist, militanții Hamas au invadat Israelul prin aer, mare și uscat, ucigând cel puțin 1.400 de persoane, majoritatea civili, și răpind alte 230.

Aceste demonstrații au ridicat întrebări serioase despre modul în care Regatul Unit abordează extremismul, într-un an în care principalii șefi de securitate și politici ai Regatului Unit au recunoscut că Iranul rămâne una dintre cele mai mari amenințări pentru țară.

În articolul din The Times, surse din poliție au admis că protestele au fost „direct legate de regimul iranian și includ o campanie de dezinformare online și operativi iranieni prezenți fizic la proteste”.

Regatul Unit a refuzat să desemneze Corpul Gardienilor Revoluției Islamice drept organizație teroristă, așa cum a făcut Statele Unite, în ciuda numeroaselor atacuri încercate pe teritoriul britanic.

La începutul acestei luni, comisarul pentru combaterea extremismului din Regatul Unit, Robin Simcox, a avertizat că „dimensiunea activității susținute de Iran în această țară și măsura în care Iranul încearcă să provoace extremism aici” sunt subevaluate masiv.

Șeful MI5, Ken McCallum, a abordat și el problema luna aceasta, avertizând că, deși Iranul reprezintă o amenințare de mult timp, războiul său prin intermediari împotriva Israelului ar putea duce la noi direcții.

„În special, ultimele 18 luni au fost o fază deosebit de intensă a amenințării generate de Iran pe teritoriul britanic. Evident, evenimentele din Orientul Mijlociu accentuează posibilitatea ca Iranul să decidă să meargă în noi direcții”, a spus el.

După protestele de sâmbătă, analistul Amy Mek a scris pe platforma X că „conturile de teroare islamică de pe Twitter raportează (sărbătoresc) că susținătorii musulmani ai Hamas au copleșit poliția și mărșăluiesc către ambasada Israelului în timp ce scandează lozinci jihadiste genocidare”.

Choudary a fost judecat alături de cetățeanul canadian Khaled Hussein, în vârstă de 29 de ani, care a fost arestat în aceeași zi cu Choudary în 2023, când a sosit cu un zbor la Aeroportul Heathrow. Hussein a fost găsit vinovat de apartenență la o organizație proscrisă și a fost condamnat la cinci ani de închisoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel