În 1995, programul Tomorrow's World al BBC a decis să prezică cum va arăta lumea peste 30 de ani, în 2025.
Emisiunea, care nu mai este difuzată în prezent, a avut ca invitat unul dintre cei mai faimoși oameni de știință ai epocii, profesorul Stephen Hawking, care a prezis: „Până în 2025, ne putem aștepta la schimbări majore.”
Echipa emisiunii a ajuns la un consens și a sugerat o serie de inovații care ar transforma lumea, de la chirurgie holografică până la gel pentru eliminarea deșeurilor spațiale.
Așadar, cu ajutorul unor experți – și având avantajul a trei decenii de retrospectivă – să aruncăm o privire asupra cât de bine a reușit Tomorrow's World să anticipeze lumea actuală.
Atacuri cibernetice în 2005
În 1995, World Wide Web era cu adevărat în plină ascensiune, o dezvoltare despre care Tomorrow's World a prezis că va aduce probleme în viitor.
Au anticipat că „baronii afacerilor” și băncile vor prelua controlul asupra internetului până în anul 2000, creând o „super-rețea” cu acces restricționat.
Aceasta, la rândul său, ar fi dus la atacuri cibernetice, viruși și chiar revolte.
Verdict: Internetul a rămas, în mare parte, deschis și nu au existat revolte, dar fără îndoială acțiunile hackerilor au cauzat probleme multor persoane.
Cibersecuritatea este acum esențială pentru guverne și companii, iar persoanele care nu au încredere în bănci au susținut alternative precum criptomonedele, cum ar fi Bitcoin.
Exploatarea asteroizilor și gelul pentru gunoi spațial
Emisiunea specula că exploatarea spațială ar putea deveni o industrie profitabilă, cu companii care să sape asteroizi aflați aproape de Pământ în căutarea metalelor prețioase.
De asemenea, programul sugera că deșeurile spațiale ar deveni o problemă atât de mare încât spațiul nu ar mai fi sigur pentru astronauți. Soluția propusă: un gel de spumă uriaș care să încetinească resturile spațiale.
Verdict: Ei bine, un gel de spumă uriaș nu există, iar problema deșeurilor spațiale este serioasă. Nici o industrie de exploatare spațială nu există încă, dar acest lucru ar putea să se schimbe.
Futurologul Tom Cheesewright este optimist în ceea ce privește exploatarea resurselor dincolo de planeta noastră:
„Bogățiile potențiale sunt de neimaginat, iar tehnologia este cu siguranță la îndemâna noastră”, a declarat acesta.
Tomorrow's World a prezis că, până în 2004, s-ar aproba o lege care să oblige toate spitalele din Regatul Unit să publice un clasament al ratei de succes a tuturor chirurgilor.
Chirurgii de top ar deveni atât de populari și atât de bine plătiți încât nu ar mai avea sens să călătorească până la pacienți. În schimb, li s-ar trimite holograme ale pacienților, iar chirurgii ar opera folosind „mănuși spațiale”. Pe partea pacientului, un robot ar imita perfect mișcările chirurgului.
Verdict: nu au avut dreptate în totalitate, dar roboții chiar ajută în intervențiile chirurgicale.
Un difuzor inteligent cu un cap plutitor
Programul a prezentat un om al viitorului (purtând o caschetă de realitate virtuală), soția sa și o tânără, într-un decor care pare a fi Londra modernă.
Într-o secțiune, capul plutitor al unei femei iese dintr-un „difuzor inteligent” pentru a-i spune bărbatului că a trecut un an de la vacanța sa la „Indo Disney”. Aceasta îl încurajează să ia o altă vacanță cu o „navetă spre Bangalore”, care ar dura doar 40 de minute.
Verdict: călătoriile ultra-rapide par la fel de îndepărtate ca întotdeauna, dar hologramele, difuzoarele inteligente și căștile de realitate virtuală devin din ce în ce mai comune.
Operațiuni bancare folosind un microcip în braț
Într-un alt episod al programului, ni s-a oferit o viziune asupra viitorului sectorului bancar. În scenariu, o femeie mergea la o bancă, se plângea că nu mai există oameni, iar apoi retrăgea 100 de euro. Banca îi oferea banii după ce scana un cip implantat în brațul său.
Verdict: sectorul bancar a devenit din ce în ce mai automatizat, iar deși plata cu microcipuri implantate în corpul uman este o realitate, alte tehnologii, precum scanarea amprentelor digitale și a feței, sunt mult mai răspândite.
Cum ar putea arăta lumea în anul 2055?
Futurista Tracey Follows consideră că programul din 1995 a avut dreptate în multe idei importante, dar a omis două dintre cele mai semnificative teme ale ultimilor 30 de ani: extinderea marilor companii de tehnologie și ascensiunea rețelelor sociale.
Ea crede că, până în 2055, multe persoane vor fi „conectate cognitiv”: o minte colectivă formată din oameni și tehnologie, interconectați prin servere, ceea ce va facilita împărtășirea ideilor:
„Brainstormingul va fi, la propriu, o ploaie de idei, unde gândurile pot fi împărtășite doar gândindu-le.”
Futuristul Tom Cheesewright, de asemenea, crede că două dintre cele mai interesante perspective pentru următorii 30 de ani vor fi știința materialelor și bioingineria.
În domeniul materialelor, crearea de dispozitive mai puternice, mai ușoare și mai subțiri ar putea schimba lumea. În ceea ce privește bioingineria, aceasta, combinată cu o reglementare strictă, are potențialul de a transforma medicina și de a aborda „unele dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă umanitatea: decarbonizarea, accesul la apă curată și alimente.”
Cum va arăta lumea peste 30 de ani?
Indiferent de răspuns, ar fi înțelept să reamintim ceea ce profesorul Hawking a spus în Tomorrow's World acum trei decenii:
„Unele dintre aceste schimbări sunt foarte incitante, iar altele sunt alarmante. Singurul lucru cert este că lumea va fi foarte diferită și, probabil, nu va fi ceea ce ne așteptăm.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci