În următorii ani există o singură certitudine: va fi epoca AI. Asta a scris fondatorul Microsoft pe blogul său. Dar haideți să vedem care sunt previziunile sale asupra viitorului umanității în era AI (Inteligența Artificială).
Bill Gates a publicat pe blogul său un document lung în care își prezintă ideile, așteptările și temerile sale asupra viitorului umanității în era inteligenței artificiale, potrivit La Repubblica.
Documentul a sosit la o zi după ce Google a lansat BARD, adversarul principal și cel mai de temut al ChatGpt, acum deținut de Microsoft și integrat în motorul de căutare Bing.
Un document în care Gates nu-și ascunde temerile, și anume: omul și posibilitatea ca acesta să folosească necorespunzător aceste tehnologii.
Dar nu numai. Gates se teme, de asemenea, de posibila evoluție a inteligenței artificiale într-o ”superinteligență”. O IA puternică, capabilă să-și stabilească ”propriile obiective” de la sine. Poate cel mai mare și cel mai catastrofal risc pentru întreaga umanitate.
În opinia lui Gates, AI va îmbunătăți lumea și viața umană, la locul de muncă, în educație, în sănătate etc..- însă în același timp recunoaște că inteligența artificială are potențial distructiv, dar dacă este bine gestionat totul ar trebui să meargă bine.
”Capacitatea ChatGpt de a exprima idei va fi din ce în ce mai asemănătoare cu un lucrător cu gulere albe la îndemână pentru a vă ajuta cu diverse sarcini”, a scris Gates.
Bill Gates a mai adăugat că inteligența artificială ar putea elibera lucrătorii din domeniul sănătății de sarcini, inclusiv completarea cererilor de asigurare, completarea documentelor și scrierea notelor de programare a medicului.
Ca să nu mai vorbim de cât de mult ar putea ajuta AI la gestionarea situațiilor de criză din sectorul sănătății din cele mai sărace țări, anticipând dezvoltarea epidemiilor și identificarea unor tratamente adecvate.
Gates a scris că AI ar putea ajuta la proiectarea semințelor potrivite climatului local sau pentru a dezvolta vaccinuri pentru animale. Evoluții care ar putea fi importante ”ținând cont de condițiile meteorologice extreme și că schimbările climatice pun și mai multă presiune asupra fermierilor de subzistență din țările cu venituri mici”.
Gates crede că inteligența artificială ar putea transforma educația în următorii cinci până la zece ani, ”prin furnizarea de conținut adaptat stilului de învățare al unui student”: ”Tehnologia va îmbunătăți, dar nu va înlocui niciodată munca pe care elevii și profesorii o fac împreună în clasă.”
Profesorii vor trebui, de asemenea, să se adapteze elevilor care folosesc noile tehnologii la clasă, cum ar fi GPT. Gates a citat un exemplu de profesori care le permit studenților să folosească GPT pentru a scrie o primă schiță a unui eseu pe care trebuie să-l personalizeze în schițele ulterioare.
”Pentru a profita la maximum de această tehnologie extraordinară, va trebui atât să ne protejăm de riscuri, cât și să distribuim beneficiile către cât mai mulți oameni posibil”, este raționamentul fondatorului Microsoft.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News