Unele persoane ar putea fi predispuse genetic la consumul de alcool și tutun.
Săptămâna trecută, într-un studiu publicat în revista științifică Nature, un grup internațional de oameni de știință a anunțat că a descoperit 4.000 de asocieri genetice care au cel puțin o anumită influență asupra consumului de alcool sau de tutun. Studiul a ținut cont de vârsta la care au început să fie consumate aceste substanțe, precum și de cantitățile pe care le consumau participanții.
Dintre cele trei milioane de persoane analizate – 80% dintre ele fiind de origine europeană – studiul a observat că, în ciuda faptului că trăiesc în medii socio-economice similare, persoanele cu o predispoziție genetică mai mare fumează mai mult. „Persoanele din primele 10% de predispoziție genetică la consumul de tutun fumează, în medie, de două ori mai multe țigări pe zi decât cele din ultimele 10% (14 țigări față de șapte)”, a declarat pentru El Pais Javier Costas, cercetător principal în cadrul Grupului de genetică psihiatrică al Institutului de cercetare în domeniul sănătății din Santiago de Compostela.
Într-un studiu similar din 2019, diverși oameni de știință – inclusiv unii dintre autorii studiului publicat săptămâna trecută – au căutat corelații între alcoolism și alte tulburări mentale. În acest studiu genetic, au fost observate corelații între alcoolism și tulburarea de deficit de atenție, schizofrenie și depresie. Un alt lucru care a atras atenția autorilor a fost slaba suprapunere dintre genele asociate cu dependența de alcool și cele asociate cu consumul moderat de alcool.
Potrivit doctorului Costas, principalele limitări ale lucrării publicate de Nature – ca și ale altor studii similare – sunt lipsa de specificitate și faptul că participanții și-au declarat singuri consumul. De exemplu, două modele foarte diferite de consum de alcool – cum ar fi consumul regulat de alcool la mese sau consumul excesiv de alcool săptămânal – pot avea ca rezultat același număr de băuturi alcoolice consumate pe săptămână.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci