Politicianul Cătălin Predoiu face o analiză dură a scenei politice.
”România politico-economică e, de mulți ani, un câmp de bătălie. Interese locale și nu numai, mai mici sau mai mari, personale sau de grup, economice sau militar-strategice sunt amestecate într-un uriaș cocktail care dă bătăi de cap tuturor. De aceea, politicul românesc e format, structurat și angajat în general, exclusiv pe un curs sau cursuri de confruntare. Presa e plină de titluri precum „cutare lider atacă pe cutare lider", „atac fără precedent al lui X la adresa lui Y" etc. Rezultatul îl vedem pe „harta" autostrăzilor din România, în dezastrul din învațământ și sănătate, în starea de „sub-înzestrare" a Armatei, în politizarea Justiției, în influența României în lume, în nivelul de neîncredere al poporului în politicieni, în absenteismul la vot ajuns la cote foarte serioase. Da, știu, politica e o luptă, „deci te luptă", dar eu am convingerea că nu este numai o luptă, ci și un efort inteligent și răbdător de construcție. Sau, altfel spus, o luptă constructivă. Omul politic adevărat, care este și om de stat, chiar și atunci când nu are funcții, temporare prin natura lor, omul politic deci, lucrează cu sabia într-o mână și mistria în cealaltă. Avem noi o astfel un astfel de model? Avem, mai degrabă, un tip de om politic cu câte o bâta în fiecare mână. Din nou, rezultatele se văd pe teren...” scrie politicianul pe site-ul său.
România, comparată cu Siria
Cătălin Predoiu continuă prin a precizat: ”În opinia mea, discuția nu e doar teoretică. Cele doua abordări au consecințe practice asupra șanselor de reușită și de acceptabilitate a politicilor publice, în ultimă instanță, asupra vieții cetățenilor, inclusiv asupra confortului psihic public sau indicelui general de fericire. Circul și vacarmul public, unul mai steril decât celălalt, au primit un răspuns tragic și firesc: România este a doua țară în clasamentul țărilor părăsite de propriii cetățeni, dupa Siria. Cei care comentează această informație subliniază faptul că în România nu există război civil. Oare?! Dacă trebuie, de fapt, să decriptăm invers această informație. Nu ca un paradox: în România nu există un război civil și, totuși, exista o imigrație în masă.”.
[citeste si]
”Dacă avem 40 de articole perfectibile într-un pachet de legi care numără 5.000, e musai să schimbăm toată legea. Daca un premier vrea ca o autostradă să treacă obligatoriu printr-un loc, musai să ținem blocat doi ani tot Masterplanul de transporturi etc. Timp în care, în paranteză fie spus, locotenenții celor mai mari dușmani se înțeleg de minune în spatele casei, împărțind afaceri cu bani publici. Adică, nici măcar această luptă distructivă nu-i serioasă. E dusă doar cât să se anuleze orice energie și intenții constructive.” mai scrie el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu