Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, le dă replica președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și președintelui PSD, Liviu Dragnea.
Replică pentru Dragnea
Despre declarația lui Liviu Dragnea că PSD va boicota alegerile dacă se vor schimba regulile în timpul jocului, Cătălin Predoiu spune că "În cazul acesta, dl Dragnea spune despre colegul şi prietenul domniei sale că are declaraţii năstruşnice, pentru că este un punct de vedere pe care şi dl Zgonea l-a susţinut în urmă cu câţiva ani. Nu este vorba de o destabilizare, ci de o democratizare. În general, socialiştii de sorgintea dlui Dragnea văd în democratizare destabilizare. Este o destabilizare a baronilor şi din punctul acesta de vedere ne dorim o astfel de destabilizare şi o democratizare. Cetăţenii trebuie să aibă acces şi control pe aleşii lor, nu este admisibil ca un primar să poată fi ales într-o anumită conjunctură cu 10% din voturile cetăţenilor comunităţii respective. Nu mai este reprezentativitate, ci o uzurpare a puterii. Nu aş lua în serios panseurile constituţionaliste ale dlui Dragnea". Prim-vicepreședintele PNL a adăugat: "Este o glumă. Sunt declaraţii care nu pot fi puse în aplicare. Cred că nici colegii dlui Dragnea nu iau în serios aşa ceva. Se joacă cu vorbele". "Premierul reflectează la propunerea luminată pe care PNL a făcut-o de a se reveni la două tururi de scrutin la nivelul primarilor. Nu cunosc detaliile Guvernului. Probabil că va fi în curând o întâlnire între copreşedinţii PNL şi premier", a mai spus Cătălin Predoiu.
Replică pentru Tăriceanu
Nici președintele Senatului nu a scăpat de replicile lui Cătălin Predoiu, care susține că propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu referitoare la numirea conducerii ÎCCJ chiar de către această instituţie este una proastă: "Nu am citit o motivare a acestei propuneri a dlui preşedinte al Senatului. Modificările la arhitectura sistemului judiciar nu se fac pe colţul mesei şi sunt precedate de o analiză serioasă a stadiului în care se află reformele în justiţie, aplicarea noilor Coduri, funcţionalitatea instituţiilor, se fac pe baza unor dezbateri, consultare cu sistemul. A începe acum să umblăm la arhitectura sistemului judiciar pe nepusă masă şi fără o motivaţie transparentă cred că este o idee proastă sau exotică. Nu fac alte comentarii, nu cunosc în detaliu propunerea".
Prim-vicepreședintele a adăugat: "Eu cred că această propunere a dlui Tăriceanu ar induce un dezechilibru, o ruptură între puterile statului şi o întoarcere spre sine a sistemului judiciar. Ne-am îndrepta spre un autarhism care cred că nu ar fi bine-venit în acest moment. Orice modificare la legile justiţiei se face numai fundamentată de o studiere prealabilă a funcţionalităţii sistemului judiciar, a nevoilor acestuia şi ale cetăţeanului. Deocamdată avem un MCV care confirmă faptul că reformele făcute în anii anteriori au dat rezultate. Deci, justiţia merge, cel puţin din perspectiva acestui raport, pe o cale foarte bună şi dacă vreţi să vulgarizez subiectul: dacă nici la fotbal nu schimbi echipa care joacă bine, nu ştiu de ce ne apucăm acum să facem inovaţii de la vârful Senatului în sistemul judiciar".
[citeste si]
"Modul în care se fac numirile în sistemul judiciar la noi nu este unul particular, este un sistem întâlnit în democraţii, pentru că există o interacţiune între puterile statului şi este firesc ca la un moment dat şeful statului să aibă un ultim cuvânt de spus în ceea ce priveşte numirile din fruntea sistemului judiciar. Este în Constituţia SUA unde preşedintele are un rol chiar mai pregnant decât în România în astfel de numiri din sistemul judiciar. Este vorba de o normalitate finală, pe care o are preşedintele, este precedată de filtre şi nu se pune problema unui amestec politic, ci a unei aşezări echilibrate între puterile statului", a spus Cătălin Predoiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu