Predoiu: Dacă nu vor reuși să răspundă acestor așteptări, partidele mainstream nu vor recâștiga credibilitatea necesară

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Cătălin Predoiu, ministrului Afacerilor Interne, a ținut un discurs cu ocazia includerii României în Programul Visa Waiver, eveniment organizat de Ambasada SUA la București.

 

 

 

„Aș dori să îi mulțumesc Excelenței Sale, doamna Kathleen Kavalec, pentru invitația generoasă de a participa la acest eveniment, pentru a marca împreună îndeplinirea unuia dintre cele mai importante obiective pentru țara noastră – includerea în Programul Visa Waiver.

Este un moment de celebrare a relației privilegiate dintre România și Statele Unite ale Americii, o relație bazată pe prietenie, încredere și strânsă cooperare.

 

În primul rând, mulțumesc Excelenței Sale, doamna Kathleen Kavalec, și echipei din cadrul misiunii diplomatice americane la București pentru sprijinul oferit în acest demers.

De asemenea, îmi exprim aprecierea față de Guvernul României pentru abordarea strategică a acestui obiectiv, precum și față de Coordonatorul Național și colegii din Ministerul Afacerilor Interne și alte ministere și instituții, pentru implicarea de care au dat dovadă pe parcursul acestui proces.

 

O mențiune specială se cuvine domnului Asistent al Secretarului de Stat, James O’Brien, prezent aici, care a participat ieri la cea de-a 11-a Reuniune la Nivel Înalt în format Quint de la Chișinău. România, Statele Unite ale Americii și Comisia Europeană sunt implicate în dezvoltarea unor coridoare strategice de transport și mobilitate pentru Republica Moldova și Ucraina. Vă mulțumim pentru abordarea practică și angajamentul constant față de guvernul nostru în implementarea acestei inițiative.

 

Nu în ultimul rând, apreciez implicarea mediului de afaceri, a personalităților sportive, a companiilor private și a societății civile, care au înțeles semnificația participării la acest proces complex.

 

Includerea României în acest program va fi un catalizator pentru dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic, atât prin consolidarea prezenței investițiilor americane în România, cât și prin creșterea volumului schimburilor comerciale bilaterale.

 

Programul Visa Waiver va contribui semnificativ la dezvoltarea turismului și schimburilor culturale, aprofundând înțelegerea reciprocă dintre SUA și România și încurajând mai mulți oameni să exploreze noi destinații, să experimenteze culturi diverse și să creeze prietenii internaționale.

 

Programul are un impact semnificativ asupra afacerilor globale și a creșterii economice, facilitând deplasările profesioniștilor din mediul de afaceri și ale investitorilor.

Avem deja o tradiție de cooperare în cadrul AMRO (Consiliul de Afaceri American-Român) și al Camerei de Comerț Americane din România, prin misiunile organizate anual în țara noastră, care au facilitat contactele cu companii americane și discuțiile pe teme de interes pentru instituția noastră.

 

Din perspectiva Ministerului Afacerilor Interne, acest moment subliniază angajamentul nostru ferm de a promova cele mai înalte standarde de securitate, de a combate criminalitatea transfrontalieră și de a gestiona eficient frontierele – o temă centrală a cooperării noastre bilaterale.

Programul Visa Waiver reprezintă, în primul rând, un parteneriat de securitate, iar în acest context, Ministerul, împreună cu Departamentul pentru Securitate Internă al SUA, a implementat, pe baza documentelor juridice încheiate, instrumente avansate pentru identificarea și prevenirea rapidă a amenințărilor la adresa securității, precum Parteneriatul Consolidat pentru Securitatea Frontierei (EBSP) și programul Automated Targeting System – Global (ATS-G).

Aceste instrumente se bazează pe două documente juridice importante încheiate în ianuarie 2024: Acordul între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii de colaborare în utilizarea informațiilor privind călătorii și Aranjamentul de punere în aplicare între Ministerul Afacerilor Interne din România și Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite ale Americii, a Acordului între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind Intensificarea Cooperării în Prevenirea și Combaterea Infracțiunilor Grave.

 

În continuare, permiteți-mi să ofer câteva detalii despre munca noastră în acest proiect. MAI a creat aplicația MAI-GATE, dezvoltată cu resurse proprii, pentru a primi și transmite informații către și dinspre partea americană. Astfel, răspundem integral necesității de a colabora îndeaproape cu autoritățile americane pentru a identifica rapid și profesionist problemele legate de securitatea internă și combaterea criminalității grave, în toate formele sale.

 

Totodată, pentru a intensifica cooperarea polițienească cu SUA, la nivelul Poliției Române a fost creată Unitatea de Investigații Criminale Transfrontaliere, având ca obiectiv combaterea criminalității transfrontaliere și a traficului de migranți, aceasta fiind singura structură de acest tip din regiune. Centrul funcționează ca un hub regional, acoperind și Balcanii de Vest, Republica Moldova și Ucraina.

 

Acestea sunt doar câteva dintre cerințele pe care le-am îndeplinit, demonstrând astfel rolul esențial al Ministerului Afacerilor Interne în întregul proces de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru includerea în Program.

 

Nu în ultimul rând, în cadrul campaniei guvernamentale pentru reducerea ratei de refuz a vizelor, Ministerul Afacerilor Interne a alocat resurse semnificative și a dezvoltat un sistem eficient de programare pentru personalul propriu, contribuind astfel la atingerea unei rate de refuz sub 3%. Au fost înregistrați 18.365 de aplicanți, ceea ce reprezintă două treimi din efortul guvernamental de a atinge rata de refuz de 2,61%.

 

Având în vedere aceste realizări, nu pot decât să fiu de acord cu aprecierea colegilor americani exprimată la ultima reuniune tripartită de la Bruxelles, conform căreia România este un exemplu de bună practică în gestionarea unui proces atât de amplu și complex.

 

Includerea în Programul Visa Waiver reprezintă al doilea mare obiectiv și succes al Ministerului Afacerilor Interne din ultimele luni, după aderarea la Schengen, ambele contribuind la îmbunătățirea vieții cetățenilor și generând efecte pozitive semnificative în economia noastră.

 

Realizarea acestor două obiective majore nu ar fi fost posibilă fără munca asiduă și eforturile constante ale echipei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. De-a lungul ultimilor ani, au avut loc zeci de întâlniri interinstituționale, s-au elaborat zeci, poate sute de documente și s-au desfășurat numeroase runde de negocieri, fie online, fie fizic, la care au contribuit mai multe structuri din ministerul nostru.

 

Sunt conștient de eforturile depuse de colegii mei și, încă o dată, doresc să le mulțumesc sincer și să le asigur de întreaga mea apreciere.

 

Dragi prieteni,

 

Din păcate, acest obiectiv, precum și cel legat de aderarea la Schengen, nu au beneficiat de suficientă atenție în spațiul public, dacă ne gândim la consecințele lor pentru cetățenii români și mediul de afaceri.

 

Explicațiile sunt variate. Pe de o parte, contextul pre- și post-electoral, constrângerile bugetare și alte probleme au dominat agenda publică. Pe de altă parte, mulți cetățeni români își exprimă deschis nemulțumirea față de diferite aspecte ale vieții politice care i-au dezamăgit. Cetățenii români așteaptă ca partidele mainstream să demonstreze capacitatea de a asigura meritocrația, promovând lideri care au contribuit cu acțiuni concrete în beneficiul țării și care au demonstrat cariere solide și rezultate tangibile, fie în mediul de afaceri, fie în cel politic, bazate pe fapte și nu pe promisiuni goale.

 

Dacă nu vor reuși să răspundă acestor așteptări, partidele mainstream nu vor recâștiga credibilitatea necesară pentru a prezenta un eveniment precum includerea în Programul Visa Waiver la adevărata sa valoare pentru cetățenii români.

 

Sunt încrezător că un astfel de demers – promovarea meritocrației în politică – mai are încă șanse să reușească.

 

La finalul intervenției mele, îmi exprim încă o dată aprecierea față de decizia autorităților americane, care reprezintă o recunoaștere a eforturilor intense la nivelul administrației române și este rezultatul excelentei cooperări bilaterale și al Parteneriatului Strategic stabilit între România și Statele Unite ale Americii”, a transmis Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel