Prezent, miercuri, la bilanțul Administrației Naționale a Penitenciarelor, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a ținut să atragă atenția conducerii instituției să elimine primii corupţia din sistem, să nu mai aștepte să vină DNA. Desfiinţaţi serviciul ilegal de telefonie din penitenciare, le-a mai cerut ministrul Predoiu șefilor de penitenciare.
„Faceţi permanent curăţenie în sistem, nu aşteptaţi să vină alţii să facă. Anul trecut au venit şi aţi văzut ce s-a întâmplat. Vă cer integritate sută la sută. Nu costă, nu ţine de Ministerul Finanţelor, nu ţine de Parlament. Ţine de dumneavoastră. Nu aşteptaţi să sune de la Ministerul Justiţiei sau să vină DNA-ul peste voi”, le-a spus Cătălin Predoiu, miercuri, şefilor de penitenciare.
Predoiu i-a mai cerut şefului Penitenciarelor să găsească soluţii şi surse de finanţare pentru introducerea sistemului de supraveghere electronică a deţinuţilor, cu brăţări cu GPS.
Predoiu le-a mai cerut şefilor de penitenciare să rezolve şi chestiunea telefoanelor deţinute ilegal în penitenciare. Aproximativ 10.000 de aparate au fost depistate anul trecut.
„Luaţi-le tot, toate telefoanele, toate cartelele, tot ce le permite să-şi continue afacerile din puşcărie. Desfiinţaţi serviciul ilegal de telefonie din penitenciare”.
În şase penitenciare din România există 17 unităţi de bruiaj al telecomunicaţiilor, care înregistrează orice semnal emis sau primit prin telefon, fie că e apel sau sms.
În cursul anului 2011, la nivelul țării existau:
- 35 de penitenciare, 6 penitenciare spital, 3 centre de reeducare
- 30.694 de deţinuţi, dintre care 89% sunt condamnaţi definitiv
- 149 de condamnaţi pe viaţă. Cea mai mare pondere în condamnări o au însă pedepsele mici, cuprinse între 1 şi 5 ani (aproape 14.000)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News