Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a vorbit despre evoluția criminalității și lipsa de încredere a cetățenilor în administrație și instituții.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat că datele pe care le are la dispoziţie privind lipsa de încredere a cetăţenilor în administraţie indică profilarea unei tendinţe de ignorare şi nerespectare a legii.
"Datele pe care le avem la dispoziţie privind evoluţia criminalităţii, cele privind lipsa de încredere a cetăţenilor în administraţie şi instituţiile de impunere a legii, indică profilarea unei tendinţe de ignorare şi nerespectare a legii. Este o cerinţă socială urgentă de revitalizare a acţiunii structurilor poliţieneşti şi vă cer să creşteţi profesionalismul actului de aplicare a legii. Trebuie să privim realitatea în faţă, sunt cetăţeni care ignoră legea, unii sistematic, alţii în structuri de crimă organizate, ceea ce este inacceptabil. Acest fenomen are drept una dintre cauze scăderea - în unele inspectorate şi de către unii poliţişti - exigenţei şi deontologiei profesionale. Faţă de astfel de situaţii, voi face uz de toate competenţele mele legale pentru a înlătura aceste realităţi instituţionale", a afirmat, marţi, Cătălin Predoiu, citat într-un comunicat al MAI transmis, miercuri, Agerpres.
Declaraţia a fost făcută în cadrul a două şedinţe de lucru pe care le-a avut, alături de secretarului de stat Bogdan Despescu, cu persoanele din conducerea structurilor de ordine publică din judeţele Alba şi Arad.
Cătălin Predoiu a precizat că actul poliţienesc prefigurează actul de justiţie, iar obligaţia poliţistului este "să acţioneze în mod legal, fără alte interferenţe, cu pasiune, cu fler, cu integritate şi fără teamă".
"Datele privind evoluţia criminalităţii şi nivelul scăzut de încredere al cetăţenilor în administraţie şi instituţiile de impunere a legii au condus la concluzia că este necesară o revitalizare a structurilor poliţieneşti", arată ministrul Afacerilor Interne.
În acest sens, arată sursa citată, Predoiu a punctat câteva principii care trebuie să guverneze activitatea forţelor de ordine, respectiv neutralitate politică, în sensul că aplicarea legii nu trebuie influenţată de factori politici, ci trebuie să se bazeze pe respectarea strictă a legii, egalitate în faţa legii, ceea ce presupune că indiferent de statutul social sau situaţia financiară a cetăţenilor, legea trebuie aplicată fără nicio discriminare sau favoritism, integritate, aspect important în aplicarea legii, conducerea MAI subliniind că cei care nu se conformează acestui principiu nu au loc în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, reconstruirea încrederii, pentru ca relaţia dintre poliţie şi cetăţeni să fie una de parteneriat, bazată pe încredere şi transparenţă, profesionalism şi independenţă, având în vedere că poliţiştii trebuie să îşi desfăşoare activitatea cu pasiune, fler, integritate şi fără teamă, respectând spiritul şi litera legii şi acţionând independent de influenţe externe.
Ministrul Afacerilor Interne a subliniat şi necesitatea unei schimbări de atitudine şi a făcut apel la principiile de egalitate în faţa legii, integritate şi independenţă în aplicarea acesteia, exprimându-şi convingerea că astfel se va putea îmbunătăţi activitatea forţelor de ordine şi se va recâştiga încrederea cetăţenilor.
Oficialii MAI au solicitat de asemenea conducerii structurilor de ordine publică din judeţe, respectiv poliţie, jandarmerie şi serviciul de informaţii şi protecţie internă, să ridice nivelul de implicare şi eficienţă în aplicarea şi apărarea legii, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News