Predoiu: Politicienii de vârf, orbiți de ură, uită de menirea lor

predoiu
predoiu

Fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a susținut, într-un interviu acordat AFP, că lipsa de integritate și corupția nu sunt noutăți în politicul românesc, drept pentru care oamenii lucizi ar trebui să impună adevăratele valori în interiorul partidelor, pentru că politicienii de vârf, orbiți de ură, uită că ei sunt cei de la care contribuabilii așteaptă soluții.

"Noutăţile sunt politicile şi instituţiile de combatere a corupţiei, precum şi preocuparea vizibilă a liderilor politici, chiar dacă nu întotdeauna bazată pe convingeri, de a combate şi limita cazurile de corupţie", a spus Predoiu, adăugând că aceste noutăţi vor prevala cu timpul şi vor impune un alt fel de a face polítică.

Potrivit fostului ministru al Justiției, important este ca oamenii politici lucizi să înţeleagă că trebuie să preia iniţiativa în aceasta reformă subtilă, să impună valorile în interiorul partidelor şi să transforme partidele din "frâne" în "motoare" ale dezvoltării democratice a societăţii.

Predoiu consideră că Justiţia poate genera o mişcare de schimbare în politic, dar nu va putea schimba politicul în ansamblul său. "Politica suferă de multe, pentru că, orbiţi de ura ce-i desparte, politicieni de vârf uită de menirea lor, aceea de a degaja soluţii pentru contribuabili", a adăugat fostul ministru al Justiţiei.

În ceea ce privește mult așteptatul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare impus de Comisia Europeană din ianuarie 2013, Cătălin Predoiu a susținut că acesta va conţine critici în ceea ce priveşte amânarea intrării în vigoare a Codului de procedură civilă şi neîndeplinirea punctelor din anexa raportului din vară, precum şi faţă de atitudinea Senatului, care nu a aplicat decizia instanţei supreme într-un caz de incompatibilitate a unui senator (Mircea Diaconu-n.r.).

"Stagnarea sau reculul unor politici din sistemul judiciar, precum şi ciocnirile dintre politic şi sfera justiţiei vor constitui fundalul critic al raportului", a mai menționat Predoiu.

Cât despre numirile celor doi procurori de la șefia DNA și a Parchetului General, fostul ministru al Justiției a notat că ridicolul şi eşecul procedurii de numire vor influenţa inevitabil raportul așteptat la începutul anului viitor, însă "hotărârea de Guvern de suplimentare a schemelor de personal din justiţie, deşi încă nu are acoperire bugetară", va fi apreciată. "E doar o promisiune, dar e o promisiune importantă", a continuat Predoiu.

În opinia lui Predoiu, o evoluţie pozitivă constantă în următorii doi ani ar crea o şansă realistă de ridicare a MCV, fostul ministru al Justiției precizând, totodată, că aplicarea Codului de procedură civilă (Codul civil fiind intrat în vigoare din 2010-n.r.) şi implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie sunt "puncte de control obligatorii" în parcursul României pentru ridicarea MCV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel