EXCLUSIV  Predoiu: Să presupunem că mâine s-ar rezolva toată problema traficului și consumului de droguri în România. Poimâine am avea din nou problema. Știți de ce?

Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a fost invitat la DC News, DC News TV și ȘtiriDiaspora unde a vorbit despre lupta antidrog. 

Cătălin Predoiu a spus că incidentele sunt raportate și înregistrate, subliniind necesitatea unei educații și prevenții mai intense. El a menționat că Ministerul de Interne a inițiat un plan de siguranță în școli, toamna trecută, la care au răspuns pozitiv mai multe ministere și instituții. De asemenea, ministrul a subliniat că efortul trebuie continuat pe termen lung, fără să fie tratat ca o problemă temporară.

„Ziceți că 90% din nenorocire se întâmplă în interiorul școlii, doar 10% în afară unde este poliția. Cum se ajunge în interiorul școlii?”, a întrebat Bogdan Chirieac. 

„Sigur că sunt semnalate, că de aia știm de ele și le înregistrăm. Dar asta ce arată? Că trebuie să facem mai multă educație și prevenție și trebuie început și continuat. S-a început având un plan de siguranță în școli. Ministerul de Interne a luat inițiativa anul trecut, în toamnă, să-l lanseze.

Au răspuns pozitiv multe ministere: Educație, Cultură, Sănătate, Dezvoltare, până și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a fost cooptat în acest efort.

E o muncă de durată, de ani de zile. Ce vreau eu să spun este că trebuie continuat acest efort, nu trebuie să fie o chestiune conjuncturală sau de moment.”, a spus Cătălin Predoiu. 

3. Sursa Foto... (ministrul-predoiu-spune-cand-vom-intra-in-schengen--nu-exista-precedent_07895600.jpg)

În Europa acționează 821 de mari rețele de traficanți

Cătălin Predoiu a citat un raport EUROPOL care dezvăluie că în Europa operează 821 de mari rețele de traficanți, structurate și organizate, cu un total de aproximativ 25.000 de membri. Aceste rețele sunt periculoase și bine organizate, fiind un fenomen semnificativ la nivel european.

„Să presupunem că mâine s-ar rezolva toată problema traficului și consumului de droguri în România. Presupunem, e un exercițiu ce spun acum.

Poimâine am avea din nou problema. Știți de ce? Pentru că România nu trăiește pe Lună, România trăiește pe Pământ. Vă spun care e situația în Europa citând un raport pe care îl am aici, prezentat la ultimul consiliu JAI de șeful EUROPOL.

În ultimul an, s-a lucrat cu polițiile naționale, s-a cooptat informație și rezultatele au fost îngrijorătoare. În Europa acționează 821 de mari rețele de traficanți structurate, organizate, cu reguli interne, cu ierarhie. Acum EUROPOL le știe, după ani de zile de eforturi, deci le știu și polițiile.

Însumează în jur de 25.000 de membri. Deci 821 de mafii cu 25.000 de soldați, locotenenți și așa mai departe. Vorbim de rețele mari, rețele periculoase. Nu înseamnă că asta e tot. Ăsta e fenomenul.", a spus Cătălin Predoiu. 

„Folosesc deja tehnologie care include inteligența artificială"

Ministrul de Interne a explicat că cele 821 de rețele criminale din Europa nu se limitează doar la traficul de droguri, ci combină o gamă largă de infracțiuni, inclusiv traficul de persoane, migrația ilegală, contrafacerea și criminalitatea informatică. Potrivit acestuia, rețelele utilizează tehnologii avansate, inclusiv inteligența artificială, pentru a penetra sisteme informatice și a falsifica probe.

„Ce fac aceste 821 de rețele? Nu numai trafic de droguri. Combină paleta de infracțiuni: trafic de carne vie, migrație ilegală, contrafacere, criminalitate informatică, folosesc deja tehnologie care include inteligența artificială. O să mă întrebați la ce? Spre exemplu, penetrează sisteme informatice ale justiției și falsifică probe.

Mai mult decât atât, aceste rețele nu acționează doar în zona ilegalității. Per ansamblu, activitatea lor e ilegală, dar folosesc și mijloace legale. Adică, în parte din activitatea lor, folosesc companii legitim înregistrate, în țările respective, sau paradisuri fiscale pentru spălarea banilor. Aparent totul se desfășoară normal, de fapt, în spate este o mare rețea.”, a spus Cătălin Predoiu la DCNews, DCNewsTV și ȘtiriDiaspora. 

Youtube video image

VEDEȚI ȘI RAPORTUL MAI: https://media.dcnews.ro/other/202408/-prezentare--activitate-mai-7-luni-final_19325300.pdf

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel