Invitată la Interviurile DC NEWS și DC MEDICAL, dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetric-ginecologie, șeful Secției de Obstetrică de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat, în EXCLUSIVITATE, ce înseamnă preeclampsia: simptome, cauze și tratament. Este o urgență majoră care pune în pericol viața mamei și a copilului.
Preeclampsia este un risc major care apare, de regușă, în al III-lea Trimestru de sarcină. Afecțiunea este foarte serioasă, putând duce, dacă nu e tratată urgent și corespunzător, la decesul mamei și chiar și al fătului. Problema apare, de regulă, la gravide care se îngrașă prea mult în timpul sarcinii. Practis, spune dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetric-ginecologie, șeful Secției de Obstetrică de la Spitalul Clinic Sanador, o gravidă pe tot parcursul sarcinii n-ar trebui să se îngrașe cu mai mult de 12 – 14 kilograme, întrucât din cauza greutății suplientare și a presiunii pe care o pune sarcina pe organismul mamei, se declanșează o reacție în lanț extrem de periculoasă.
„Tensiunea arterială a gravidei începe să crească. Pe fondul încărcării cordului, prin apariția celei de-a doua circulații, adică a circulației fetale, și pe fondul încărcării cu greutate mare a gravidei, cordul începe să se decompenseze. Capacitatea lui de a susține cele două circulații scade. Gândiți-vă că e ca și cum am avea un sac cu 20 de kilograme de cartofi pe care îl cărăm permanent în spate: și atunci când urcăm scările, și atunci când mergem un pic mai repede, efortul pe care inima îl face este foarte mare. Pacientele gravide tinere fiind sesizează mai puțin lucrul ăsta, poate doar o tahicardie tranzitorie pe care să zicem că o percep la efort, dar ce se întâmplă de fapt este o creștere a tensiunii arteriale", subliniază medicul specialist.
Obstetricianul spune că pe întreg parcursul sarcinii tensiunea gravidei ar trebui monitorizată atent. Pentru că acest factor de risc pentru preeclampsie se complică și cu alții, la nivelul membrelelor, spre exemplu.
„Considerăm noi că încă de la o tensiune de 130 cu 80 mmHg deja trebuie monitorizată cu mare atenție sarcina, și tensiunea în tipul sarcinii. Apariția de edeme la nivelul membrelor inferioare și sigur, paraclinic, o chestiune pe care o constată gravida mai puțin, dar pe care o vedem făcând analizele specifice – proteinuria - adică prezența de proteine în urină. Este un semn de alarmă, gravida este în situația de preeclampsie, ea trebuie monitorizată cu atenție, ba chiar spitalizată dacă apar și tulburări ecografice la nivelul vascularizației uterului, a placantei și a fătului, și intentat imediat un tratament antihipertensiv, cu recomandările despre igienă a sarcinii", arată dr. Emel Nuraltay.
Pe lângă tratamentul hipertensiv, gravidei îi va fi supravegheată și dieta. „Chiar și în al 12-lea ceas, cu schimbarea dietei și reducerea elementelor precum sare și alimente grase, care provoacă hipertensiune. Sigur nu restricționăm total sarea, pentru că un organism nu poate funcționa fără sodiu, dar restricționăm categoric aportul de sare exogen și îl monitorizăm cu mare atenție, pentru că creșterea tensiunii arteriale și încercarea noastră de a ține sub control această creștere, din păcate nu întotdeauna are succes. Tensiunea crește, suntem uneori puși în fața atacului de eclampsie real, care se traduce prin apariția unei cefaleei intense, puternice, bruște, urmată uneori și de convulsii, eveniment care reprezintă o urgență obstetricală majoră și care trebuie rezolvată printr-o operație cezariană de urgență, cu măsurile de terapie intensivă maternă care urmează după", punctează medicul.
Ce e mai bun – naștere naturală sau cezariană -, care sunt riscurile și beneficiile celor două moduri de a aduce pe lume un copil - inclusiv embolia amniotică, afecțiunea care era să-i răpească viața cântăreței Andreea Bălan -, vedeți în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu