Prefectul de Galați solicită fonduri pentru refacerea infrastructurii afectate de inundații: Urgente și extrem de necesare

nquam Photos / George Călin
nquam Photos / George Călin

Prefectul de Galați, Andreea Anamaria Naggar, solicită fonduri pentru refacerea insfrastructurii afectate de inundațiile din 13-14 septembrie. 

Citește și: Costel Fotea: Noi gesturi de solidaritate în zonele afectate de inundații

Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, afirmă că este nevoie de o amplă refacere a infrastructurii afectate de inundațiile din noaptea de 13 spre 14 septembrie, motiv pentru care a solicitat fonduri necesare pentru ”un program hidrotehnic de mare anvergură, care să soluţioneze problemele de amenajare a bazinelor hidrografice şi de preluare a apelor provenite din ploi, în contextul schimbărilor climatice cu care ne confruntăm”.

Amintim că inundațiile de la jumătatea lunii septembrie au afectat aproximativ 7.000 de gospodării, fiind înregistrate 7 decese.

”Nu vorbim de sume mici, este nevoie de investiții serioase, dar trebuie să înțelegem că județul Galați are nevoie de un program hidrotehnic de mare anvergură, care să soluționeze problemele de amenajare a bazinelor hidrografice și de preluare a apelor provenite din ploi, în contextul schimbărilor climatice cu care ne confruntăm.

Avem nevoie de diguri, de poduri, lacuri de acumulare, iar investițiile în lucrări de stabilizare a albiilor râurilor, împădurirea și amenajarea versanților, precum și corectarea torenților sunt măsuri esențiale pentru protejarea comunităților din județul Galați și a mediului natural de efectele devastatoare ale viiturilor și inundațiilor”, a declarat prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, citată de Agerpres

Potrivit acesteia, intervențiile de amenajare nu sunt doar necesare, ci și urgente pentru a diminua riscul unor inundații viitoare, în special pe râurile Suhu, Geru, Lozova și Chineja, împreună cu afluenții acestora, care reprezintă surse de pericol în perioadele cu precipitații abundente.

”Aceste măsuri sunt cu atât mai importante, cu cât fenomenele meteorologice extreme au devenit tot mai frecvente, punând la încercare capacitatea naturală de adaptare a ecosistemelor. Astfel, prioritizarea acestor intervenții este un pas strategic în protejarea vieților, proprietăților și ecosistemelor naturale, iar beneficiile pe termen lung depășesc cu mult investițiile inițiale. Implementarea acestor soluții integrate de gestionare a apei și protecție a terenurilor este esențială pentru a reduce riscurile și a construi un viitor mai sigur pentru județul nostru”, a adăugat prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar.

În urma inundațiilor din 14 septembrie, la nivelul județului Galați au fost înregistrate pagube semnificative la construcțiile hidrotehnice cu rol de apărare (breșarea digurilor, eroziuni ale acestora, spălarea de terasamente, grifoane), colmatări pe unele sectoare ale cursurilor de apă, canale de desecare, dar și pe calea ferată.

”În acest context, prefectul județului Galați, doamna Andreea-Anamaria Naggar, a emis mai multe ordine pentru constituirea comisiilor de evaluare a pagubelor înregistrate. Toate pagubele constatate au fost centralizate, ulterior fiind stabilite și sumele de bani necesare în vederea remedierii acestora.

Procesele verbale care conțin atât pagubele, cât și sumele necesare pentru realizarea unor lucrări de prevenire și înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de fenomenele hidrometeorologice extreme înregistrate în perioada 14-17 septembrie 2024 în județul Galați au fost aprobate în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Galați”

Pagube uriașe pe cursuri de apă, dar și la construcțiile hidrotehnice

Sursa citată a precizat că având în vedere că inundațiile au produs pagube importante atât pe cursurile de apă, cât și la construcțiile hidrotehnice (diguri) cu rol de apărare împotriva inundațiilor și atenuare a viiturilor, demararea lucrărilor trebuie făcută cât mai urgent.

”Acesta este motivul pentru care prefectul județului Galați, doamna Andreea-Anamaria Naggar, a solicitat alocarea cât mai urgentă a fondurilor necesare, astfel încât să se poată începe lucrările cât mai repede. Este vorba despre realizarea unor lucrări de refacere a secțiunii de transport pe anumite sectoare ale cursurilor de apă (aproximativ 127,51 km) cât și aducerea la starea inițială a lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărarea împotriva inundațiilor, precum și repararea stațiilor de desecare afectate de viituri.

Pe lângă fondurile necesare lucrărilor mai sus menționate, prefectul județului Galați a solicitat și fonduri pentru realizarea unui complex de lucrări cu rol de apărare împotriva inundațiilor și atenuare a viiturilor (lucrări de stabilizare a albiei dar și lucrări conexe de împădurire și amenajare a versanților, precum si de amenajare/corecție a torenților), astfel încât să fie diminuate efectele fenomenelor hidrometeorologice periculoase în următoarele amenajări hidrografice: râul Suhu și afluenți, râul Geru și afluenți, râul Lozova și afluenți, respectiv râul Chineja și afluenți”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, au fost solicitate fonduri în vederea efectuării de urgență a lucrărilor de reparații la: canalul CA Chineja și la digul de protecție aferent, infrastructură de desecare ce cuprinde guri de evacuare și două canale de desecare colmatate; clădirile stațiilor de desecare și cantoanele de apărare. Urgente și extrem de necesare sunt considerate și lucrările de combatere a eroziunii solului, de reparare a barajelor, de decolmatare a canalelor de intercepție și evacuare, precum și pentru reabilitarea pantelor forțate afectate de viituri.

Peste 60% din calea ferată Galați - Bârlad, afectate de viituri

Un alt punct critic, care necesită finanțare, este refacerea căii ferate Galați - Bârlad, care a fost grav afectată de viituri și care este în prezent complet închisă traficului. De asemenea, sunt necesare intervenții urgente pentru remedierea deficiențelor pe segmentul feroviar Barboși - Tecuci.

Mobilizarea rapidă a fondurilor pentru aceste lucrări este esențială pentru restabilirea circulației feroviare și pentru a ne asigura că activitățile economice și sociale nu sunt perturbate pe termen lung, mai precizează comunicatul transmis de Prefectura Galați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel