Adrian Dijmărescu (SANADOR) a vorbit la DC Medical şi DC News despre tehnicile de diagnosticare în ginecologie prin imagistica prin rezonanță magnetică.
Adrian Dijmărescu, specialist imagistică medicală la Spitalul Clinic SANADOR a venit cu mai multe informaţii despre imagistica avansată, despre progrese și diferența față de radiologia clasică, dar și despre imagistica prin rezonanță magnetică în ginecologie. Dr. Adrian Dijmărescu este medic primar Radiologie-imagistică medicală cu competențe în tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică și ultrasonografie generală, doctor în științe medicale și cadru universitar la UMF "Carol Davila" București.
Dr. Adrian Dijmărescu a explicat de ce unele ecografii nu ies clare şi, astfel, nu poate fi pus un diagnostic corect: "În momentul în care avem un artefact dat de aer nu putem să evaluăm corect zona respectivă. Vă dau un exemplu foarte simplu: poţi să ai artefacte gazoase care să se suprapună peste un ovar şi să nu poţi să caracterizezi ecografic acel ovar. Dar, bineînțeles, aceste artefacte pot fi înlăturate, pacientele pot să aibă o pregătire digestivă în prealabil, există chiar şi mici trucuri. Examinarea poate fi făcută cu vezica urinară plină şi, ulterior, să fie golită şi continuată ecografia pentru a putea obţine o diferenţiere mai bună la nivelul structurilor din adiacenţă, reducând totodată compresia dată de vezica urinară."
Atunci când ecografia nu duce la un diagnostic, se apelează la următoarea tehnică de investigaţie: "În cazul în care ecografia nu lămureşte - pentru că de foarte multe ori aceasta este examinarea de primă intenţie - folosim examinarea "gold standard" sau examinarea de elecţie. Când vorbim de pelvisul feminin şi, mai ales, de aparatul genital feminin examinarea prin rezonanţă magnetică (RMN) este examinarea Gold Standard care oferă o foarte bună diferenţiere între ţesuturi, o bună descriere a anatomiei zonale prin secvenţele specifice. De asemenea, ne permite administrarea substanţei de contrast, ceea ce foloseşte în plus la caracterizarea unei potenţiale leziuni şi a vascularizaţiei la nivel pelvin şi, nu în ultimul rând, oferă detalii şi asupra altor repere anatomice cum ar fi bazinul osos sau organele genitale externe. Marea majoritate a pacientelor care vin să efectueze rezonanţă magnetică pelvină vin pentru chisturi ovariene care necesită diagnostic în plus faţă de cel ecograf."
Dr. Dijmărescu are un interes deosebit pentru imagistica hepato-bilio-pancreatică, imagistica oncologică digestivă, imagistica transplantului și imagistica oncologică urologică complexă. Este coautor al unor capitole în cărți de specialitate, prim autor și coautor al mai multor articole științifice publicate în reviste indexate internațional și a urmat mai multe cursuri de formare și perfecționare, atât în țară, cât și în străinătate, în țări precum: Franța, Italia și Grecia.
Emisiunea completă aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu