EXCLUSIV  Pregătirea României de război. Bulai, marele impediment: E o problemă majoră!

România nu are pregătire pentru război, spune sociologul Alfred Bulai, atrăgând atenția asupra mai multor aspecte.

„Eu predau, de vreo 13-14 ani, un curs la master și o formă mai simplă la licență despre guvernarea în situații de criză prelungite – cataclisme, catastrofe și război. Acum 13 ani, a râs lumea de mine, au zis: "Ce război?". Eu am predat. Acolo vorbim și de cutremur, atenție amatorilor!

Acolo, una din temele mele este că România nu este pregătită pentru un război, din anumite puncte de vedere. Primul este că pregătirea pacifistă este un mare impediment. Este vorba de pregătirea care nu-ți sugerează faptul că trebuie să fii erou. E o problemă majoră”, spune Alfred Bulai în emisiunea „Nod în papură” de la DC NEWS.

Youtube video image

Spiritul național nu a fost cultivat în ultimele trei decenii

„Uite-te la filmele de după Al Doilea Război Mondial. Filmele istorice erau extraordinar de multe și acum sunt multe. Uite-te la filmele americane la care ne uităm cu plăcere. E vorba de eroi acolo în cele mai multe cazuri: polițistul, militarul luptă cu teroristul. În ultimii 32 de ani, nu au fost filme istorice! Decât două, trei din alea cu cât de rău a fost în perioada comunistă. A fost "Restul e tăcere", excelent film, despre începuturile cinematografiei, dar filme despre istoria națională care au rol de mobilizare, de cultivare a spiritului național nu avem. Tinerii nu au avut această deschidere.

Pe de altă parte, nu suntem pregătiți din multe puncte de vedere vizavi de faptul că se poate întâmpla. Ne-am preocupat de crize, de conflicte, de mitinguri, de proteste. Atenție, protestele noastre sunt liliputane față de Occident. Îmi aduc aminte că în 2012, în una din zile, a fost un scandal puțin mai mare, a ars o gheretă, am văzut oameni de o emoție extraordinară. Dar sunt locuri prin Europa unde e o glumă”, a adăugat el.

Nici oamenii nu au trecut prin pregătire

„La noi, nici pregătirea elementară, ce trebuie făcută pentru situații de criză, nu există. De aceea reacționează oamenii relativ aiurea. Coadă la benzină... Ce poți să faci dacă faci plinul? Adică, hai să fim serioși, e o glumă! Faci o economie de 100 de lei? Sunt o mie de lucruri care arată că, de fapt, nu știm!

Am făcut analize după criza de inundații din 2005-2008. S-au introdus codurile, super tare. Au sunat alarmele de inundație într-o comună din Sudul țării. A ieșit lumea afară. Ce a făcut? Nimic, se uitau unii la alții că nu știau ce să facă. Nu era foarte clar, era alarmă și se uitau de unde vine apa. Nu a venit, că a venit din altă parte, dar nu contează. Repet, în mod normal trebuie să existe pregătire”, a conchis sociologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel