Florinela Georgescu, director executiv al ANM, ne dă ultimele informații despre vreme. Cum va fi vremea pentru românii care călătoresc în Spania sau Italia? Unde s-au înregistrat cele mai crescute temperaturi până acum în acest sezon estival?
"În acest sezon de vară, cel mai cald a fost în jumătatea de Est a Europei. Sigur, în țările dinspre Mediterană (clasicele Italia, Spania), în sfârșit, ca de obicei acolo e cald. În afară de acestea, cel mai cald a fost în jumătatea de Est a Europei, în Peninsula Balcanică, în totalitate.
Și mai sus, peste țara noastră, mai la Nord, chiar valul de căldură s-a extins până spre Marea Baltică. Și acest lucru s-a petrecut în contextul unei circulații a aerului pe care noi o numim de blocaj.
Pentru că, mult timp, săptămâni în șir, partea de Vest a Europei a avut temperaturi ușor sub normal, ba chiar în unele zile simțitor sub normal, deci au fost mai răcoroase spre rece. Pentru că acolo a pătruns aerul de origine polară și a stagnat deasupra acelei zone, fapt care a favorizat avansul aerului tropical înspre Europa de Est și deasupra țării noastre", subliniază Florinela Georgescu, director executiv al ANM.
"Cei care pleacă zilele acestea în Europa de Vest sau în Europa Centrală, în unele cazuri și în Europa de Nord, trebuie să se aștepte la o vreme schimbătoare.
Aceste lucruri se întâmplă pentru că, deasupra Oceanului Atlantic sunt tot felul de formațiuni ciclonice care aduc o vreme schimbătoare, în sensul că pot fi două, trei zile cu un aspect frumos și temperaturi ridicate și alte două-trei zile cu o vreme mai răcoroasă.
Deci, este cald în această săptămână, este posibil chiar ca săptămâna viitoare să aducă acele temperaturi mai moderate cu care, de asemenea, cred că europenii din Vest s-au obișnuit deja în această vară.
Când se va fi încheiat analiza de ansamblu a verii și vom măsura ce a însemnat vara pentru continentul european, cu siguranță va ieși în evidență această diferență între jumătatea vestică a continentului și cea estică, iar temperatura medie care va reieși din analiză sigur va fi influențată de varul de căldură foarte persistent și de temperaturile foarte limitate care s-au înregistrat în Europa de Est", mai punctează Florinela Georgescu (ANM).
Vezi continuarea aici:
***
"Ne îndreptăm spre a încheia cel mai cald an de când se fac măsurători, pentru că înainte să vorbim despre cum stăm cu vara, o să vă spun cum stăm cu anul.
Astfel, cu o singură excepție, respectiv în luna mai, restul lunilor au fost cu temperaturi peste media ultimelor decenii. Astfel că, din februarie încoace, toate lunile au fost în top 3.
Respectiv, februarie a fost cea mai caldă lună februarie din ultimele decenii, martie — a treia cea mai caldă lună martie din ultimele decenii, aprilie — a doua, iunie — cea mai caldă lună iunie din ultimele decenii (...)", a spus Florinela Georgescu, director executiv al ANM pentru DC News.
"Estimările pe care le avem pentru luna august — estimările pentru următoarele patru săptămâni așadar —, arată că în fiecare săptămână a acestei luni, temperaturile pot fi peste media ultimelor decenii. Deci, este foarte posibil ca și luna august să se încheie și ea în topul celor mai calde luni august. Săptămâna care urmează pare a avea chiar o abatere importantă, ceea ce înseamnă că începem un nou val de căldură (...)", a mai spus Florinela Georgescu.
Citește continuarea aici: EXCLUSIV Cupola de foc se extinde spre România. Florinela Georgescu (ANM), previziuni meteo pentru luna august
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News