Prejudiciu de peste 51 milioane de lei cauzat de o firmă din Iaşi. Cu ce se ocupa

Prejudiciu de peste 51 milioane de lei cauzat de o firmă din Iaşi. Cu ce se ocupa / Foto: Pixabay
Prejudiciu de peste 51 milioane de lei cauzat de o firmă din Iaşi. Cu ce se ocupa / Foto: Pixabay

O firmă din Iași a cauzat statului un prejudiciu de peste 51 milioane de lei.

În perioada februarie 2022 - iulie 2023, inspectorii ANAF au identificat o firmă din Iaşi implicată în prelucrarea ilegală a tutunului, producerea şi comercializarea ilicită de ţigarete, care a cauzat un prejudiciu de peste 51 de milioane de lei. S-a constatat că firma în cauză a achiziționat tutun brut din Federația Rusă, fără a avea autorizațiile necesare, scrie Ziarul de Iași.

"În perioada februarie 2022 - iulie 2023, inspectorii ANAF din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Suceava au verificat un operator economic din judeţul Iaşi, care s-a sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi a cauzat bugetului general consolidat un prejudiciu total de 51.360.893 de lei (accize şi TVA)", anunţă, joi, ANAF, într-un comunicat de presă.

Țigările au fost vândute pe teritoriul României

ANAF precizează că firma a importat 49.500 kg de tutun brut din Federaţia Rusă, cu valoare de achiziţie de 99.000 de euro, fără a deţine autorizaţie de comercializare de tutun brut.

"Scriptic, cantitatea importată de tutun brut ar fi fost livrată intracomunitar către un partener din Ungaria, prin intermediul unei societăţi de transport din Germania. Ca urmare a verificărilor specifice şi schimbului de informaţii cu autorităţile fiscale din Ungaria şi Germania, s-a constatat că livrările intracomunitare de bunuri şi serviciile de transport consemnate în acte au fost fictive. De fapt, tutunul brut importat a fost prelucrat ilicit, folosit la producerea ilegală de ţigarete şi vândut pe teritoriul României", a mai transmis ANAF.

În ce condiții poate fi comercializat tutunul brut

Totodată, sursa citată precizează că, potrivit legii, tutunul brut poate fi comercializat către un operator economic din România doar dacă este autorizat ca antrepozitar pentru producţia de tutun prelucrat, deplasarea tutunului efectuându-se direct către antrepozitul fiscal al acestuia.

"Operatorul economic nu a justificat deplasarea ulterioară a tutunului brut în spaţiul comunitar şi nici către un antrepozit fiscal din interiorul ţării, respectiv nu a deţinut nicio autorizaţie emisă de autoritatea competentă în vederea deţinerii, depozitării, transformării sau producţiei de produse accizabile rezultate din valorificarea tutunului brut", a mai transmis ANAF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel