Avocatul Lucian Bolcaș a explicat pentru DCNews cum poate recupera statul prejudiciul produs de omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat astăzi la 7 ani de închisoare cu executare.
Procurorii au stabilit că Puiu Popoviciu a cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 lei, iar Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București- 619.472.218 lei.
Avocatul Lucian Bolcaș spune că în cazul în care bunurile lui Puiu Popoviciu nu acoperă întreg prejudiciul, măsura de indisponibilizare va fi păstrată pentru toate bunurile ce ar putea fi achiziționate ulterior de omul de afaceri.
"Toate bunurile lui Popoviciu sunt sechestrate. În aceste condiții, ele vor fi valorificate, iar banii lichizi vor trece în proprietatea statului. De regulă sunt scoase la licitație. Această agenție nou înființată de recuperare a prejudiciilor trebuie să se miște. Executarea depinde de Ministerul Finanțelor și de Administrarea Financiară. Este un concurs de creditori. Există un tabel preferențial: prejudiciile statului se recuperează primele, iar ce rămâne recuperează Universitatea. Dacă nu se acoperă în totalitate, se menține această măsură de indisponibilizare pe bunurile sale viitoare. Chiar dacă își va mai cumpăra o bicicletă, ea va fi scoasă la licitație," a explicat pentru DCNews avocatul Lucian Bolcaș.
Reamintim că Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 7 ani închisoare în dosarul "Băneasa".
Ce spun procurorii
Potrivit DNA, în perioada 2000 — 2004, rectorul Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri.
"În condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, terenul a fost evaluat la valoarea de 1 dolar/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a orașului București, se învecinează cu DN1 București-Ploiești, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru și sediile unor importante societăți comerciale", susțin procurorii.
Inițial, Popoviciu, în înțelegere cu rectorul, a creat posibilitatea încheierii unui contract de asociere în participațiune în condiții nelegale, introducând în acest mecanism societatea SC Log Trans, devenită ulterior Băneasa Investments.
Potrivit contractului, trebuiau dezvoltate activități de pomicultură, viticultură, creșterea animalelor pe terenurile fermei Băneasa.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu