Prelegerea ,,Pianiștii români de pe Ringstrasse“ la ICR Viena

În 28 martie, de la ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena, va avea loc evenimentul Interferențe cultural-artistice. Pianiștii români de pe Ringstrasse. Cristina Pascu, asistent universitar doctorand în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, va susţine prelegerea în limba engleză în contextul aniversării a 100 de ani de la naşterea lui Dinu Lipatti (19 martie 1917 – 2 decembrie 1950).

Alegeri prezidentiale 2024

,,Punctul de pornire pentru prelegere este biografia pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti: un moment important în cariera sa artistică l-a constituit obținerea Premiului II la prestigiosul Concurs de Interpretare pianistică de la Viena, în anul 1933. Aceasta a însemnat nu doar un succes personal, ci și confirmarea pe plan internațional a valorii școlii pianistice românești. Un rol hotărâtor în conturarea, consolidarea și afirmarea școlii pianistice româneşti l-a avut arta interpretativă și pedagogică vieneză prin pianiștii români care s-au specializat aici”, afirmă Cristina Pascu.

Prezentarea va include informaţii (fotografii și documente găsite în arhiva Conservatorului din Viena) despre tineri pianişti care au studiat la Viena și care, reveniți în țară, au pus bazele învăţământului pianistic românesc clujean: Ana Voileanu Nicoară, Ilie Sibianu, Eliza Ciolan şi Gheorghe Halmoş.

Cristina Eleonora Pascu este licenţiată în Psihologie la Universitatea ,,Babeș-Bolyai“ din Cluj, Muzicologie şi Pian principal la Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca şi a absolvit masterul în Sinteze muzicologice la aceeaşi instituţie. A lucrat ca profesoară de pian şi corepetitoare la Şcoala de Muzică „Augustin Bena“ şi ca secretar muzical la Filarmonica de Stat „Transilvania“. De asemenea, a moderat emisiunea Clujul cultural a postului clujean Alpha – Prima TV pe parcursul a peste 70 de ediţii.

A scris numeroase articole, interviuri, cronici şi avancronici în revistele Intermezzo, Orașul, Lucrări de Muzicologie și în cotidianul Făclia. Începând din octombrie 2014 este colaboratoare a revistei culturale Steaua la rubrica de cronică muzicală. În anul 2016 a beneficiat prin Programul Erasmus de o bursă de formare la Universitatea Cambridge și de un stagiu de practică la Institutul Cultural Român de la Viena.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel