Prelungire stare de urgenţă. Vosganian: Consecinţe dramatice. Ce poate face Parlamentul

Deputatul ALDE Varujan Vosganian propune un calendar de dezbateri în Parlament după ce Klaus Iohannis va emite decretul de prelungire a stării de urgenţă. 

"Distinși colegi parlamentari,

Președintele României a anunțat deja că va institui prelungirea cu 30 de zile a stării de urgență pe întreg teritoriul țării. Potrivit art. 93.1, el trebuie să ceară, în termen de cinci zile, încuviințarea Parlamentului. În ce privește votarea în Parlament, vă propun să adoptăm următoarea procedură:

1. Dezbaterile și votul să aibă loc în prezența membrilor Parlamentului. Dezbaterile on-line au, în situații excepționale, valențele dar și limitele lor. Birourile permanente ale celor două Camere vor convoca Parlamentul în ședință comună, solicitând prezența aleșilor în sală.

2. În preziua votului să fie organizate dezbateri în Comisiile reunite, pe domeniile de competență, la care să fie prezenți miniștri de resort sau, după caz, alți reprezentanți ai Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

3. În ziua dezbaterilor pe grupuri parlamentare și a votului în plenul reunit să fie prezenți la ședință prim-ministrul Ludovic Orban și ministrul de interne Marcel Vela, cărora să li se aloce timpul necesar pentru a prezenta intențiile Guvernului și a răspunde eventualelor solicitări.

4. Cu cel puțin 48 de ore înaintea dezbaterii Decretului privind instituirea stării de urgență, Guvernul va trimite Parlamentului Ordonanța de Urgență privind rectificarea bugetară, pentru ca parlamentarii să cunoască exact costurile previzionate ale prelungirii stării de urgență și măsurile de sprijin pentru populație și firme", transmite vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian.

"S-a dovedit, între timp, că starea de urgență are o seamă de consecințe dramatice asupra vieții economice și sociale"

"Decretul prezidențial din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență a fost votat în unanimitate de Parlament, după dezbateri on-line mai degrabă formale. S-a dovedit, între timp, că starea de urgență are o seamă de consecințe dramatice asupra vieții economice și sociale ale națiunii și că prelungirea ei nediferențiată ar putea duce la o abordare în care tentativele de evitare a unor riscuri să nască riscuri mult mai mari și pe o perioadă mai îndelungată. Din acest motiv, Decretul privind prelungirea stării de urgență trebuie abordat cu precauție și după o deplină informare.

La urma urmei, Parlamentul poate solicita anumite reformulări, ceea ce ar putea duce la respingerea Decretului sau anularea lui de către președinte și emiterea imediată a unui nou Decret, cuprinzând obiecțiile legislativului.

Fac acest apel către colegii parlamentari de a repune Parlamentul în rolul său constituțional, mai ales în contextul în care starea de urgență și abundența de ordonanțe militare, lipsa de transparență decizională și tentativele Guvernului de a tergiversa aplicarea legislației recent votate, lasă impresia că Parlamentul, în această perioadă, este doar un detaliu și nu instituția fundamentală a democrației", a scris Varujan Vosganian pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel