Adrian Negrescu, analist economic, a vorbit despre măsura de prelungire, cu 60 de zile, a plafonării adaosului comercial la unele alimente.
În cadrul emisiunii „Totul despre Bani“, la DC News, Adrian Negrescu, analist economic, a comentat decizia Guvernului de a prelungi cu două luni plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază.
„O decizie importantă luată săptămâna trecută a fost cea de prelungire a măsurii de plafonare a adaosurilor comerciale. S-a introdus și magiunul pe listă. Cum vedeți această prelungire din 2 în 2 luni a măsurii. Va expira peste 2 luni. Vom avea o nouă prelungire de Paști? La ce trebuie să ne așteptăm?“, a întrebat jurnalistul Mihai Ciobanu.
„Dacă înainte de 1989 ni se spunea să nu avem nicio masă fără pește, acum nu vom avea nicio masă fără magiun“, a răspuns, în glumă, Adrian Negrescu.
„Realitatea arată că autoritățile nu au vreo strategie legată de modul în care se formează prețurile în magazinele alimentare. Iau măsuri de pe o zi pe alta. Această măsură a plafonării adaosului comercial e un fel de frecție la picior de lemn. Nu rezolvă problema prețurilor din magazine și nu rezolvă problema stimulării producției locale de produse alimentare.
Datele de la INS au arătat că prețurile la produse alimentare au continuat să crească și oamenii, când s-au dus la magazin, au plătit mai mult pe coșul de cumpărături decât plăteau cu o lună în urmă sau cu jumătate de an în urmă.
Mai mult decât atât, această prelungire a măsurii, din punctul meu de vedere este ilogică. Dacă într-adevăr își doreau să prelungească până de Paști, pentru a le oferi oamenilor niște prețuri mai mici, trebuia să o prelungească până de Paști, nu să se încheie perioada cu o lună înainte“, a precizat Adrian Negrescu.
„Astfel de măsuri nu-și au locul într-o economie în care jucătorii din piață ar trebui să concureze între ei. Nu cred că există client care să nu-și dorească să umble să caute un preț mai bun. Dacă introducem acest tip de mercurial, ca pe vremea lui Ceaușescu, la prețurile alimentelor de bază, s-ar putea ca toate magazinele să-și alinieze prețurile și să vândă toate la același preț, ceea ce nu mai e economie de piață.
Nu cred că există vreun patron de hypermarket care să fie inconștient și să crească prețurile știind că puterea de cumpărare în România a scăzut semnificativ. Deja s-a ajuns cu prețurile la un nivel insuportabil pentru majoritatea populației. Prețurile sunt ca un elastic și dacă tragi prea mult, la un moment dat se rupe și rămâi cu marfa pe rafturi. Cred că nu era necesară această prelungire și trebuia creat un mecanism de intervenție punctuală, atunci când există probleme de stocuri sau există creșteri speculative, cum a fost cu uleiul în pandemie. Atunci se putea interveni în piață cu stocuri din rezerva de stat. Ce au făcut acum e o glumă proastă pe care nu o înțelege nimeni.
Nu înțeleg de ce nu am luat exemplu altor țări, precum Polonia sau Portugalia, care au redus la zero TVA-ul la produse alimentare de bază. Ce au făcut la noi e o frecție la picior de lemn, care a stimulat importurile la produse alimentare de bază, pentru că toți s-au dus pe aceste produse ieftine, iar producția locală nu asigură necesarul pentru marile magazine, motiv pentru care mulți dintre acești retaileri au fost nevoiți să aducă din străinătate produse alimentare de bază. E o aberație care vine să distorsioneze un mecanism economic extrem de bine pus la punct“, a concluzionat Adrian Negrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News