Pe 19 ianuarie se deschide stagiunea Jazz@ARCUB 2017 cu suita originală "TITAN", muzică inspirată de cartierul Titan.
Primăria Municipiului București, prin ARCUB, vă invită la deschiderea stagiunii de jazz pe 19 ianuarie, de la 19:30 în Sala Mare (str. Lipscani 84-90). Programul Jazz @ARCUB – ARTIST IN RESIDENCE, curatoriat de pianistul de jazz new yorkez de origine română Lucian Ban, demarează în noul an cu o premieră absolută–Iordache prezintă suita "TITAN", o lucrare originală pentru sextet de jazz inspirată de cunoscutul cartier bucureștean.
Suita Titan reprezintă o arheologie sentimentală a unei copilării petrecute în anii ’70 – ’80 în cel mai mare cartier bucureştean, ca parte a boom-ului demografic datorat decretului din 1966 al lui Ceauşescu privind interzicerea avortului, în perioada când s-a trecut de la relativul dezgheţ ideologic al anilor ’60 la stalinismul care a atras după sine căderea regimului.
Construit de arhitecţi inspiraţi de Le Corbusier, cu spaţii largi şi cu un parc imens, doar pe jumătate amenajat în acele vremuri, cartierul Titan (sau Balta Albă) a fost locul unde am descoperit lumea, între marşurile patriotice pe care trebuia să le cântăm la şcoală, ecourile vagi ale mişcării hippy care ajunseseră şi la noi şi casetele pe care le copiam unii de la alţii. Minţile generaţiei mele au început să se deschidă spre lume într-o societate care se închidea din ce în ce mai mult în ea însăşi.
Ca fapt divers, refrenul marşului “Partidul, Ceauşescu, România” este copiat după primele note din melodia “I Wanna Hold Your Hand” a cunoscutei formaţii The Beatles. - Mihai Iordache
Iordache – compoziții, saxofon alto și bariton, voce | Daniel Torres – saxofon tenor | Vlad Simon – trompetă, voce | Dan Mitrofan – chitară electrică | Adrian Stoenescu – claviaturi | Tavi Scurtu – baterie
Mihai Iordache s-a născut în 1967 în Bucureşti. Fascinat de sunete încă din copilărie, a început să cânte la saxofon la începutul anilor ’90. Primii care l-au influenţat au fost Charlie Parker, Lee Konitz şi Ornette Coleman. Din 2002 îşi conduce propriul grup, Iordache, inspirit iniţial de Sun Ra Arkestra. Grupul, cu o componenţă variabilă, a înregistrat cinci albume de studio: Friday - featuring Tom Smith (2003), Dissipatin' (2005), One Life Left (2012), Garden Beast (2014) şi Iordache Meets Alex Harding – Two Hours in June (2016). Iordache îşi descrie muzica ca fiind free funk, şi spune că atât compoziţiile cât şi improvizaţiile îi sunt inspirate de legile hazardului. Din 2003, Iordache cântă şi în formaţia rock Kumm, la saxofon, flaut şi tamburină. http://www.iordache.ro
Având drept temă propusă de pianistul Lucian Ban „Jazz-ul în secolul XXI – de la tradiție la avangardă”, programul ARTIST IN RESIDENCE continuă în 2017 seria concertelor de jazz cu proiecte originale, care vor fi prezentate în premieră. Programul se remarcă printr-o selecție spectaculoasă de muzicieni români și internaționali. Aceștia vor fi prezenți în următoarele luni pe scena de la ARCUB: Ana Cristina Leonte cu un nou proiect, Reveries, ce combină jazz-ul cu muzica psihedelică și electro, John Betch (SUA) /Mircea Tiberian (RO)/ Joris Teepe (SUA) – un concert de lansare a albumului „Both Sides of the River”, Sebastian Spanache Trio cu un preview al următorului lor album pentru 2017 The Furnace, urmat de Iancu Dumitrescu & Ana-Maria Avram și HYPERION International Ensemble (11 muzicieni din SUA, UK, Israel, România) cu un concert spectaculos de muzică hyper-spectrală.
Programul ARTIST IN RESIDENCE invită muzicieni de jazz să curatorieze un sezon de concerte cu o temă propusă de ei înșiși. Artiștii în rezidență devin curatori și performeri ai unor stagiuni tematice care prezintă publicului din București muzicieni români și internaționali în proiecte ce ilustrează tema aleasă. Programul își dorește să devină o pepiniera pentru noile direcții în jazz-ul românesc și european, o platformă pentru creativitatea scenei muzicale din România.
Jazz-ul la începutul acestui mileniu este mai divers și mai viu ca niciodată – o muzică cu adevărat globală, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adoptă și este influențat de miriade de surse complementare și genuri muzicale: de la muzica clasică sau cea camerală de sorginte europeană, la muzica diverselor popoare sau cea etno, de la rock și hip hop, la muzica electronică, jazz-ul a arătat o capacitate extraordinară de a le îngloba pe toate acestea și de a crea noi direcții în secolul XXI - Lucian Ban, curator ARTIST IN RESIDENCE.
ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului București cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii. În 2015, ARCUB a demarat procesul de candidatură a orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, reușind să aducă Bucureștiul în finala pentru titlul acordat de Comisia Europeană.
ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, al festivalului de muzică clasică, Bucharest Music Film Festival, al festivalului de muzică alternativă Sound& Vision și al Zilelor Bucureștiului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News