Pentru prima dată în istoria Cupei Mondiale, organizată o dată la fiecare patru ani din 1930 încoace, un meci a fost arbitrat de către o brigadă feminină.
Premiera istorică s-a întâmplat la meciul Germaniei contra celor din Costa Rica, din cadrul ultimei etape a Grupei E de la Campionatul Mondial din Qatar.
Franțuzoaica Stephanie Frappart (38 de ani) a condus partida de la centru, ajutată la tușă de brazilianca Neuza Back și Karen Diaz Medina, din Mexic. Cel de-al patrulea oficial a fost hondurianul Said Martinez.
FIFA announced the FIRST all-women referee team for a men's World Cup match ????
— ESPN (@espn) November 30, 2022
The trio will make history during the Costa Rica-Germany match on Thursday. #ThatsaW pic.twitter.com/ucIBRxVRn5
Stéphanie Frappart, Neuza Back and Karen Diaz will become the first all-female refereeing team in men's World Cup history when Costa Rica face Germany ???? pic.twitter.com/LZrWhTdIr4
— B/R Football (@brfootball) December 1, 2022
Belgia a fost eliminată de la Campionatul Mondial, în urma rezultatului de egalitate din meciul cu Croaţia. Maroc a învins Canada şi a câştigat grupa.
Selecţionatele Croaţiei şi Belgiei au terminat la egalitate, 0-0, joi, pe Ahmad Bin Ali Stadium din Ar-Rayyan, în Grupa F a Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, rezultat care duce vicecampioana mondială în optimile de finală şi trimite Belgia acasă.
Belgia, medaliată cu bronz la ediţia din 2018 şi aflată timp de trei ani pe primul loc în clasamentul FIFA, este una dintre dezamăgirile turneului din Qatar, pe care îl părăseşte prematur, marcând sfârşitul unei generaţii de aur, cu un potenţial mult mai mare decât a realizat.
Croaţia a arătat că este o echipă matură, care ştie să îmbine experienţa unor jucători ca Modric, Lovren, Brozovic, Perisic, cu tinereţea unui Gvardiol.
Obligată să câştige, Belgia a făcut un joc destul de slab în prima repriză, în care şi-a creat doar două oportunităţi notabilă, prin Carrasco (11), al cărui şut din unghi a fost blocat de Livakovic, şi Mertens (13), care a reluat pe lângă poartă din pasa lui De Bruyne.
Croaţia, căreia îi era suficient un egal pentru a merge mai departe, a avut o ocazie în chiar primul minut de joc, la şutul lui Perisic (1) şi a mai fost periculoasă în finalul primei reprize (45+4), dar Juranovic a şutat imprecis din careu.
Echipa antrenată de Zlatko Dalic a primit un penalty în min. 15, pentru o intervenţie a lui Carrasco la Kramaric, dar în cele din urmă lovitura de pedeapsă a fost anulat din cauza unui ofsaid.
Repriza secundă a fost dominată de diavolii roşii, dar ocaziile de gol au apărut cu greutate şi au fost ratate cu uşurinţă.
Lukaku, intrat în joc ca ultimă speranţă, a avut o primă încercare în min. 49, dar Livakovic nu a avut emoţii la mingea trimisă de atacantul lui Inter.
Croaţii au avut câteva minute bune în ofensivă, dar Courtois s-a opus la şuturile trimise de Kovacic (50), Brozovic (54) şi Modric (54, 68).
Romelu Lukaku, autor al 28 de goluri în ultimele 28 de meciuri la naţională, a trimis în bară în min. 60, după ce Carrasco a fost blocat de Juranovic.
În min. 62, acelaşi Lukaku a reluat cu capul peste poarta goală, după ce Livakovic ieşit pe sub minge. Portarul croat nu a avut probleme la şutul lui De Bruyne (69), dar a avut noroc în min. 87, când şutul-centrare trimis de Meunier a fost deviat de Lukaku pe lângă poartă. Lukaku nu a reuşit să împingă mingea în plasă de la un metru (90), iar Gvardiol (90+2) i-a suflat mingea în faţa porţii.
Conform statisticilor, Belgia a ratat pentru prima oară ieşirea din grupe la un turneu final în sezonul XXI.
Croaţia, care s-a clasat pe locul secund în Grupa F, va juca în optimile de finală cu câştigătoarea Grupei E, din care fac parte Spania, Germania, Japonia şi Costa Rica, pe 5 decembrie (Al Janoub Stadium - Al Wakrah, 17:00), scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu