Primăria Sectorului 3 în parteneriat cu Ministerul Educației au implementat un proiect-pilot în care clasicul catalog va fi înlocuit cu unul electronic.
Profesorii vor veni la ore, din 15 septembrie, cu un laptop și vor scrie în catalogul electronic toate notele și absențele elevului, fiecare notare a lui urmând să fie transmisă în timp real părinților prin SMS și pe adresa de email.
Programul eCatalog face parte dintr-un proiect complex de modernizare și eficientizare a instituțiilor de învățământ din sectorul 3. Întregul proiect urmărește îmbunătăţirea rezultatelor școlare prin metode performante de lucru, dar și o bună colaborare între profesori, elevi și părinții acestora. „Vorbind de dotările din şcoli, dacă lăsăm la o parte reabilitarea termică şi modernizarea exterioară şi interioară, un lucru foarte important îl reprezintă dotările tehnice. Precizez că toate sălile de clasă din sectorul 3 sunt dotate cu sisteme video şi audio, în toate şcolile avem internet wireless şi toate cadrele didactice deţin telefon şi laptop. Pe lângă aceste dotări de ultimă generaţie, am implementat şi catalogul electronic, iar Ministerul Educaţiei ne-a sprijinit în acest demers de altfel necesar. Prin acest sistem, părinții vor fi notificați automat prin SMS atunci când copiii lor vor lua o notă la o materie sau vor absenta. În acest fel vom îmbunătăți atât comunicarea dintre părinți și cadrele didactice, cât și nivelul de siguranță în școli. Din estimările noastre, numărul de absențe va scădea cu aproximativ 20%, iar performanțele școlare vor crește cu același procent", a declarat Robert Negoiţă.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a apreciat acest proiect, care ar putea duce în opinia sa la îmbunătățirea rezultatelor la evaluarea națională a elevilor.
„Domnule primar, apreciez eforturile pe care le faceţi pentru susţinerea învăţământului la nivelul celor 70 de şcoli din sectorul 3. Nu este un lucru simplu să faci în aşa fel ca cele peste 2.000 de cadre didactice să dispună de un laptop şi de un telefon mobil, alături de celelalte eforturi pe care le faceţi pentru dezvoltarea învăţământului în sectorul 3. Sistemul de evaluare prin intermediul catalogului electronic este unul dintre instrumentele principale de modernizare a învăţământului românesc. În acest sens, Ministerul Educaţiei va modifica şi va completa implementările ce intră în aria de competenţă, aşa încât acest proiect-pilot să fie posibil din acest an şcolar. Apreciem premisele extrem de favorabile pentru cele 70 de şcoli din sectorul 3 şi sperăm ca în anii următori exemplul oferit de Primăria Sectorului 3 să fie urmat şi în alte şcoli", a declarat ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu.
Cîmpeanu a opinat că, până în 2020, toate școlile din țară ar trebui să aibă implementat acest catalog electronic, în cadrul unor proiecte ce vor primi finanțări cu fonduri europene.
Reprezentanta firmei care implementează acest proiect-pilot în școlile sectorului 3, Roxana Simion, a arătat că părintele va avea un cont propriu pe care îl primește prin înștiințare de la Primărie sau școală și va putea intra de pe orice calculator, laptop sau telefon pentru a vedea toată activitatea școlară a copilului.
"Părintele și elevul nu pot interveni în catalog, doar profesorul. Va fi o confidențialitate a elevului. Știți, la catalogul clasic se pot ști notele oricărui elev. În momentul în care profesorul a completat nota sau absența părintele află și nu pot să spună că nu știu și pot lua atitudine în timp util", a explicat Simion.
Catalogul electronic poate fi implementat în școlile sectorului 3 deoarece toți profesorii dețin laptopuri sau tablete care se pot conecta la sistemul wi-fi din școli. La fiecare sfârșit de semestru, catalogul va fi scos la imprimantă și va putea fi arhivat alături de cel clasic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu