Prima sentință dată de o instanță de judecată prin care o persoană atacată de urs este despăgubită: valoarea stabilită este de 15.000 de euro.
Premieră în justiția românească. A fost dată prima sentință prin care o persoană atacată de urs este despăgubită cu 15.000 de euro. Statul a fost găsit responsabil în această speță pentru că este proprietar al speciei protejate, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că: 'Avem prima sentință împotriva statului român, de 15.000 de euro, dată de o instanță din România. O persoană atacată de urs a dat în judecată statul român și a cerut despăgubiri. Instanța a spus clar că entitatea responsabilă pentru acel atac este entitatea care a protejat animalul și care este 'proprietarul' ursului. Este o ciudățenie, dar proprietarul speciei strict protejate este statul român.'
Primarul din Băile Tușnad, Zsolt Butyka, a dezvăluit la emisiunea 'Decisiv' de la Antena3, joi după-amiază, că este vorba de un bărbat atacat în 2018, în apropiere de gară.
'Dânsul mergea la serviciu, la benzinărie, într-o dimineață. Aproape de gară și benzinărie a fost atacat de urs. De atunci, tot așteaptă să fie rezolvată în instanță problema.', a spus el.
Întrebat de jurnalista Cătălina Porumbel câte intervenții chirurgicale a avut nevoie victima, edilul a răspuns că 'a fost destul de grav, mai ales în zona abdomenului și a picioarelor. Exact câte operații a avut nu știu să vă zic, dar suma e binevenită. Are și ruptură de ligament...'
Guvernul României a aprobat, în şedinţa de ieri, 21 iulie, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, o ordonanţă de urgenţă privind aprobarea metodelor de intervenţie pentru specia urs brun.
Actul normativ reglementează modul de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos) asupra cetăţenilor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, prin alungare/capturare/relocare sau extragerea prin împuşcare sau eutanasiere.
Scopul principal al Ordonanţei este ocrotirea unor valori esenţiale: viaţa şi integritatea corporală a persoanei, sănătatea şi securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică şi privată a persoanelor juridice şi fizice.
Potrivit actului normativ, sesizarea cazurilor în care este necesară intervenţia se face de orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112.
Intervenţia asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităţilor se efectuează gradual, prin analizarea la faţa locului, de echipa de intervenţie, a nivelului de risc stabilit potrivit Procedurii privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile în gestionarea intervenţiilor în cazul incidentelor generate de specia de urs brun. (Citește mai mult AICI.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci