O echipă de medici români, americani și germani au realizat în această săptămână o premieră est-europeană în chirurgia cardio-vasculară, salvând viața unui cunoscut medic pediatru din Iași, în vârstă de 67 de ani, într-un spital privat din Sibiu, relatează Agerpres.
Publicitate
Pacientul, diagnosticat cu multiple maladii, majoritar afecțiuni cardiovasculare severe, a fost operat timp de două ore de HeartTeam a Spitalului European Polisano, coordonată de conf. univ. dr. Victor Costache, dr. Alexandru Voican, dr. Mihai Chiloflischi, dr. Cristina Leațu, în colaborare cu echipa de la St. Joseph Hospital, University of New York condusă de prof. Charles Lutz, dr. Amad Nazem și profesorul dr. P. Rainer de la Universitatea din Kiehl, Germania.
Procedura a constat în implantarea unei proteze cardiace aortice transcateter (TAVI) pe cale minim invazivă, printr-o incizie de 4 cm, transaortic, fără deschiderea sternului, realizată în premieră în Europa de Est.
"Intervenția a fost un real succes, fără complicații, starea pacientului fiind una bună și stabilă", a anunțat vineri echipa medicală.
Pacientul, un cunoscut medic pediatru din Iași în vârstă de 67 de ani, fără a avea anterior antecedente medicale, a fost internat în urgență la spitalul privat din Sibiu, unde a fost diagnosticat cu nu mai puțin de opt maladii care îi puneau în pericol viața: edem pulmonar, însoțit de stenoză aortică severă, cardiopatie ischemică și valvulară severă, insuficiență mitrală moderat-severă, tromboză apicală de ventricul stâng, fibrilație atrială persistentă, hipertenesiune pulmonară severă și diabet zaharat.
"Acum mă simt bine, spre foarte bine. Înainte nu puteam sta întins nici cinci minute, mă ridicam și abia după o oră mă așezam la loc in pat. Adevărul e că fără ajutorul medicilor în câteva săptămâni aș fi fost mort. Fără ei nu aș mai fi trăit. Eu am avut încredere 100% în dr. Costache și echipa lui, despre care am auzit că sunt cei mai buni. Toată echipa s-a comportat excelent cu mine, și nu doar cu mine, cu toată lumea de aici. Sunt niște oameni extraordinari", a spus dr. Dan Popa, pacientul operat la Sibiu.
În realizarea intervenției, echipa medicală a utilizat noul ecograf de ultimă generație Philips Epiq 7 cu sonda transesofagiana 3D care permite reconstrucția tridimensională a valvelor și evaluarea corectă post-operatorie a corecției chirurgicale. Proteza implantantă este un model revoluționar al companiei Edwards — Sapien 3.
Echipa americană condusă de prof. Charles Lutz este la a doua vizită în cadrul clinicii private din Sibiu, prin intermediul programului de colaborare a St. Joseph Hospital, University of New York cu Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu, program susținut de compania americană LSI și Ministerul Sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu