Un pacient cu multiple afecțiuni cardiace a fost operat în cadrul spitalului Sanador printr-o procedură realizată în premieră.
"A fost o intervenție care s-a utilizat la un pacient cu patologie complexă. Este rar atunci când pacienții care prezintă stenoză aortică severă prezintă și un anevrism asociat al aortei abdominale. S-a întâmplat la acest pacient în vârstă și, evident, ne-am gândit la o abordare minim invazivă și astfel am combinat o intervenție Tavi, de implantare de valvă aortică transcateter cu o procedură de reparație endovasculară a anevrismului abdominal. Am asociat sistemul Tavi Edwards Sapien 3 cu un sistem termo aortic Bolton.
De ce am avut această abordare simultană în operator? Exista posibilitatea ca, în urma intervenției de valvă aortică transcateter, să se fragilizeze aorta abdominală care, deși era dilatată, era anevrismală și atunci exista posibilitatea ca pacientul să se destabilizeze și să își fisureze anevrismul de aortă abdominală.
În plus, pacientul prezenta o a treia patologie, o disecție veche a arterei iliace drepte și această disecție a fost rezolvată tot trans cateter la sfârșitul celei de-a doua proceduri. Astfel, în ordine, am făcut implantarea de valvă transcateter, sigilarea anevrismului de aortă abdominală cu un sistem aortobiliac Bolton 3O și apoi stentarea arterei iliace drepte cu un stent graft de la Bentley.
Evoluția post operatorie a fost favorabilă, rapidă, pacientul s-a externat după trei zile de spitalizare, fără complicații postoperatorii. Urmările au fost simple și favorabile pacientului. Nu are cicatrice, nu s-a deschis abdomenul sau toracele, au fost făcute două mici incizii pentru a aborda arterele femurale. Am ales această abordare cu mini incizii femurale datorită asocierii disecției de arteră iliacă. Era posibil ca cel de-al treilea timp operator să nu se poată face bine endovascular. Din fericire, s-a făcut și pacientul a evoluat foarte bine”, a explicat Victor Costache, medic chirurg cardiovascular la Spitalul Clinic SANADOR, la DC Medical și DC News.
Tahicardia este o tulburare de ritm cardiac, caracterizată printr-o frecvență cardiacă de peste 100 de bătăi pe minut. Și, fiindcă o frecvență cardiacă normală ar trebui să fie între 60 și 100 de bătăi pe minut în repaus, pulsul mărit constituie o reală problemă, ce necesită rezolvare imediată.
În funcție de porțiunea afectată a inimii, pot exista mai multe tipuri de tahicardie. Printre acestea se numără: tahicardia sinusală, tahicardia joncțională, tahicardia supraventriculară, tahicardia prin reintrare în nodul atrio-ventricular, tahicardia multifocala atriala, tahicardia atrială, fibrilația atrială, flutterul atrial, tahicardia ventriculară, fibrilaţia ventriculară și sindromul Wolf-Parkinson-White. În cazuri mai rare pot apărea tahicardia mediată de pacemaker, tahicardia supraventriculară cu preexcitație și tahicardie supraventriculară cu aberantă.
Există și situații în care nu poate fi stabilită o cauză a tahicardiei, fapt ce necesită investigații suplimentare.
Factorii de risc în apariția acestei tulburări de ritm cardiac sunt: anemia, înaintarea în vârstă, fondul genetic – istoric familial de tahicardie, alte tulburări de ritm cardiac; afecţiuni ale tiroidei; diabetul; consumul excesiv de alcool, de tutun şi cofeină; stresul psihologic sau anxietatea. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu