EXCLUSIV  PREMIERĂ în televiziunea din România. Ce va difuza TVR 1 marți, 27 septembrie

O lecție de istorie veți vedea marți, 27 septembrie, la TVR 1. "Ardeleni la Auschwitz" este un documentar în premieră prezentat la Televiziunea Română; un film despre "generaţia fără bunici", realizat de scenaristul şi regizorul Andy Lupu. De văzut marţi, 27 septembrie, de la 21.00, la TVR 1. 

"Ardeleni la Auschwitz" este un film documentar în care autorul propune o abordare diferită a Holocaustului. Documentarul se concentrează pe urmaşii supravieţuitorilor Holocaustului. Filmul aduce în atenţia publicului câteva poveşti mai puţin cunoscute. De exemplu, autorul filmului creionează destinul doctorului orădean Nyiszli Miklos, cel care a ajuns anatomopatolog în echipa lui Josef Mengele. Supranumit şi „îngerul morţii", Josef Mengele a fost un medic german care a iniţiat şi condus odioasele „selecţii", în urma cărora, evreii deportaţi din toată Europa urma să fie exterminaţi la Auschwitz-Birkenau. Mengele a efectuat experimente inumane pe deportaţi, mai ales pe cupluri de gemeni.

Iată câteva lucruri, despre care se povestește în film, puțin sau deloc știute de publicul românesc:

1. Șatra din mijlocul lagărului Auschwitz

În mijlocul lagărului Auschwitz-Birkenau doctorul Mengele a înființat o tabără dedicată exclusiv romilor din Europa Centrală și de Est: Zigeunerfamilienlager. Întrucât Mengele voia să studieze atent romii în scopuri medicale, a considerat că trebuie să le creeze condiții cât mai aproape de cele de-acasă. Familiile au fost lăsate să trăiască împreună, situație unică în Auschwitz.

Mai mult, și-au putut păstra îmbrăcămintea, uneltele de lucru chiar și instrumentele de cântat. Era o adevărată șatră în mijlocul lagărului. În acest timp, în tabăra romilor s-au născut vreo două sute de copii!

Zigeunerfamilienlager a fost ras de pe fața pământului, într-o singură zi din vara anului 1944, odată cu miile de romi deținuți. N-a existat niciun supraviețuitor.

2. Un orădean în echipa lui Mengele

Doctorului Josef Mengele, supranumit "Îngerul morții", îi plăcea să se înconjoare de mari specialiști în medicină, pe care-i recruta din rândul deținuților. Avea pretenția să creeze la Auschwitz o adevărata academie medicală.

Printre cei care au ajuns să lucreze în echipa lui Mengele a fost și medicul Nyiszli Miklos din Oradea specializat în anatomopatologie, adică în autopsii. Diseca și descria în amănunt cadavrele produse de experimentele lui Mengele.

Deținuții medici care lucrau cu medicul SS trăiau în condiții de neimaginat pentru lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau. De exemplu, doctorul Nyiszli Miklos avea un dormitor separat cu tot confortul inclusiv o baie personală. Purta haine civile, mânca bine, avea acces la presă, primea țigări, chiar și câte un coniac din când în când.

Dar, nenorocirile la care a fost martor l-au făcut ca, după război, să nu mai fie în stare să pună mâna pe bisturiu, vreodată.

Experiența este descrisă în cartea "Am fost medic la Auschwitz".

3. Oskar Schindler din Cluj

Ziaristul și avocatul Rudolph Kastner din Cluj a negociat cu însuși Adolf Eichmann, cunoscutul lider SS, salvarea de la deportarea în Auschwitz a circa 2 000 de evrei din Ardealul de Nord. Naziștii au cerut camioane și bani. Condițiile tranzacției au fost dure, dar până la urmă s-a ajuns la o înțelegere. Așa numitele "trenuri ale lui Kastner" au ajuns cu bine în Elveția.

După război, Kastner emigrează în Israel. Acolo este acuzat de colaboraționism și are loc un proces. Înainte de a se da verdictul final, Rudolph Kastner este împușcat la Tel Aviv, în plină stradă, de un fost agent secret.

Astăzi, are loc un proces complicat de reabilitare a clujeanului. Deși este încă un personaj controversat, este foarte probabil ca Rudolph Kastner să fie recunoscut, la un moment dat, ca unul dintre marii eroi ai Holocaustului.

Youtube video image

Câteva date de producție: documentarul a fost filmat în aproape toată Transilvania de Nord, Auschwitz în Polonia, Tel Aviv și Ierusalim în Israel și Geneva în Elveția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel