Premieră istorică la alegerile din 2024!
În cadrul unui interviu exclusiv DC News, Marcel Ciolacu a făcut un apel către tineri, înainte de alegerile de duminică.
Anca Murgoci: „Ce mesaj aveți pentru tinerii care ies la vot? Avem o premieră: peste un milion de tineri vor putea merge pentru prima oară la urne.”
Marcel Ciolacu: „Să meargă la vot, ei singuri să își hotărască viitorul! E primul pas. Să se uite ce funcționează în orașul lor, să se uite care este mesajul pentru europarlamentare și să meargă la vot, categoric. E un drept care lor, după 30 de ani (de democrație), li se pare cât se poate de normal. Pentru mine și domnul Chirieac, care am prins comunismul în floarea sa... Eu n-am lipsit de la vreun vot niciodată! Știu cât de mult am luptat pentru acest drept.”
Reamintim că peste un milion de tineri români cu vârsta sub 18 ani se pregătesc să își exprime vocea la urne, depășind ca număr generația seniorilor de peste 65 de ani, pentru prima dată în istorie.
O eventuală mobilizare a tinerilor poate reprezenta un semnal puternic al dorinței lor de progres. În alte părți ale Europei, precum Belgia, Malta și Austria, s-a implementat votul la 16 ani, iar Grecia a scăzut vârsta minimă la 17 ani.
Pe continentul european, peste 370 de milioane de cetățeni sunt așteptați la urne în această săptămână.
Tinerii însumează 4,2 milioane de alegători. Mai mult, pentru 1.115.992 de tineri și tinere, anul acesta va fi prima dată când vor vota.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) aduce la cunoștința opiniei publice că totalul de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 31 ianuarie 2024 este de 18.944.583, cu 3.464 mai puțini față de ultima informare publică realizată de AEP pe această temă, potrivit căreia, la data de 31 decembrie 2023 figurau în Registrul electoral 18.948.047 de alegători români.
Diferențele apar ca urmare a operațiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităților administrativ-teritoriale conduse de aceștia și a importului de date de la Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (DGEP).
Precizăm că, în perioada 01.01.2024 – 31.01.2024, la nivelul primăriilor au fost operate în Registrul electoral următoarele radieri:
26.412 persoane au fost radiate ca urmare a decesului, conform prevederilor art. 37 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare;158 de persoane au fost radiate ca urmare a încadrării în prevederile art. 39 din aceeași lege, referitor la radierea din Registrul electoral a alegătorilor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau care au fost puși sub interdicție.
Un număr de 101 persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.
Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în perioada 01.01.2024 – 31.01.2024 este de 18.607, aceștia fiind înscriși în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor (DGEP).
Ca urmare a importului de date de la DGEP au apărut 4.398 de alegători noi.
Menționăm că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.042.477 au domiciliul sau reședința în țară, iar 902.106 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS, conform Autorității Electorale Permanente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News