Roxana Bojariu, climatolog ANM şi reprezentant al României la COP 28, summitul pe climă care a avut loc la Dubai la finalul lunii noiembrie, a spus că s-a înregistrat şi o premieră la această conferinţă.
"A fost un lucru interesant de data asta. Pentru prima oară, chiar în prima zi am avut o decizie. De obicei deciziile acestor conferinţe anuale apar la sfârşit. Acum am avut decizia privind fondul de daune şi pierderi, cel care a fost instituit anul trecut, la COP 27. Acum a fost operaţionalizat acest fond şi au apărut şi primele donaţii din partea ţărilor dezvoltate. A ajuns să aibă cam 700 de milioane de dolari.
Evident, e o cifră simbolică. Mulţi spun că dacă am face estimări privind necesităţile, ar trebui să avem de ordinul sutelor de miliarde anual acolo.
Dar, evident, e la început. Anul viitor se va discuta ţelul global financiar, o măsură mult mai mare, şi probabil vor fi lucruri mai concrete.
Aşa a început conferinţa climatică, cu acest succes. De obicei, conferinţele climatice au dezbateri pe agendă, care încetinesc într-o oarecare măsură celelalte negocieri. Acum au existat înţelegeri prealabile, s-a votat decizia aceasta, în care ţările dezvoltate şi cele cu vulnerabilitate mult mai mare s-au pus de acord. Este o decizie istorică, aş spune.
Conferinţa a început cu dreptul.
Subiectul foarte important a fost cel al bilanţului la nivel global privind acţiunea climatică de până acum. E primul bilanţ după Acordul de la Paris din 2015, şi acolo s-au dat bătălii mari, mai ales în jurul combustibililor fosili. Cum să fie menţionaţi aceşti combustibili în decizia finală privind bilanţul la nivel global, ţinând cont şi de raportul publicat în septembrie, care arăta că suntem departe de a ne înscrie pe traiectoria Acordului de la Paris?", a declarat Roxana Bojariu într-un interviu pentru DC NEWS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News