EXCLUSIV  Premieră la Matematică (Evaluare Națională). Prof. univ. dr. Radu Gologan: Poate că e mai bine așa. În ultima vreme, astfel de lucruri au lipsit / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @niki98
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @niki98

Prof. univ. dr. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice, a fost invitat la DC Edu, de pe DCNews și DCNewsTV, unde a vorbit despre subiectele primite de elevi la simularea Evaluării Naționale. 

Atunci când trebuie să vorbească despre persoana sa, prof. univ. dr. Radu Gologan nu uită să spună: „Mă consider un matematician decent, cu respect şi admiraţie faţă de colegii cu realizări ştiinţifice deosebite."

A început să iubească matematica de mic, de la tatăl său, care, mai târziu, îi spunea ”matematica nu e meserie”. Astăzi, este preşedinte al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, colaborator al Gazetei Matematice de peste 40 de ani și profesor la Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Invitat la DC Edu, acesta a vorbit despre subiectele pe care elevii le-au primit la matematică, anul acesta, la simularea Evaluării Naționale. 

„Începem subiectul nostru prin revenire la simularea Evaluării Naționale, focalizându-ne pe matematică. Cum au fost subiectele la matematică în această ediție a simulării?”, a întrebat prof. univ. dr. Sorin Ivan. 

„M-am uitat cu atenție peste subiecte și cred că este primul an, în ultimii 10 probabil, în care subiectele care au fost date ca subiecte dificile au fost, într-adevăr, dificile și sunt subiecte care pot să distingă copiii foarte bine pregătiți și buni față de cei de notă medie.”, a spus prof. univ. dr. Radu Gologan. 

 

E prima dată când subiectele nu au fost „mură-n gură"

„Dacă la română au fost ceva mai simple, la matematică, așa cum s-a și spus în mediul educațional, au fost mai dificile. Poate că este bine așa pentru că este un antrenament și copiii trebuie pregătiți cu un anumit grad de exigență.", a spus prof. univ. dr. Sorin Ivan. 

„Cred că este prima dată când anumite subiecte nu erau „mură-n gură", adică trebuia să gândești, să faci ceva în plus pe figura de geometrie ca să ajungi la rezultatul corect și demonstrația corectă, ceea ce, în ultima vreme, lipsește în Evaluările Naționale din România.”, a spus prof. univ. dr. Radu Gologan. 

„Cum facem ca matematică să nu fie antipatică în școală românească? Copiii o privesc cu frică, unii cu spaimă. Cum facem să le devină simpatică pentru că avem copii inteligenți?”, a întrebat prof. univ. dr. Sorin Ivan. 

„Problema asta nu e doar a școlii românești, este o problemă mondială și nu e de azi, mâine. E de secole. Matematica a avut întotdeauna un cadru rigid și, de foarte multe ori, cei care au transmis-o mai departe nu au avut întotdeauna talentul sau pregătirea ca să o facă caldă, așa cum este ea, de fapt. Îți trebuie o anumită pregătire, o anumită simpatie, un anumit cadru în care să te îmbraci ca să poți să o înțelegi.”, a spus Prof. univ. dr. Radu Gologan la DC Edu, de pe DCNews și DCNewsTV. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel