O premieră mondială în chirurgie aduce o rază de speranţă pentru persoanele care şi-au pierdut funcţia vizuală la nivelul unuia dintre ochi: medicii americani au anunţat joi că au efectuat primul transplant complet de ochi la un pacient uman, deşi acesta nu şi-a recăpătat vederea, transmite AFP.
La puţin mai mult de cinci luni după operaţie, ochiul pacientului continuă să prezinte semne ale unei sănătăţii foarte bune, inclusiv un fluuferă răni grave la nivelul feţei şi al ochilor', a adăugat el în acelaşi comunicat. Aaron James, care poate totuşi să vadă cu ajutorul ochiului său drept, s-a întors la viaţa lui de zi cu zi din statul Arkansans, unde locuieşte alături de soţia şi fiica lui, şi revine la New York o dată pe lună pentru proceduri de monitorizare medicală.
Conexiune nervoasă Principala dificultate a unui transplant de ochi este aceea de a ajunge să se restabilească transmisiunile de informaţii către creier prin intermediul nervului optic. Acesta este secţionat la pacient, ca şi la donator, pentru a realiza transplantul. În trecut, transplanturi de ochi întregi au fost deja realizate pe mici animale, iar vederea a fost restaurată cel puţin parţial în unele dintre cazuri, a precizat Kia Washington. Însă o astfel de reuşită la oameni va necesita combinarea 'mai multor metode diferite', consideră specialista americană.
VIDEO
ONLY ON CBS MORNINGS: Aaron James, the recipient of the first-ever human eye transplant, speaks with @DrLaPook about his journey.
Aaron says he is shocked by how he is healing — and hopes the medical breakthrough could help other soldiers. pic.twitter.com/jWghbUmE4Z— CBS Mornings (@CBSMornings) November 9, 2023
Printre metodele citate se numără următoarele: terapia genică, utilizarea celulelor stem şi pregătirea creierului beneficiarului prin stimulări electrice. Va fi oare posibil într-o bună zi să-i fie oferită posibilitatea de a vedea unei persoane oarbe din naştere graţie unui transplant de ochi? Este vorba despre un orizont de timp încă îndepărtat, a declarat Kia Washington. 'Însă eu cred că da, acest lucru se va întâmpla în deceniile următoare', a adăugat ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News