Află ce organ de la porc a fost folosit pentru transplant.
Medicii de la Spitalul General din Massachusetts au transmis că au finalizat cu succes primul transplant din lume al unui rinichi modificat genetic de la un porc la un om viu.
Rick Slayman, un bărbat în vârstă de 62 de ani, din Weymouth, Massachusetts, a fost diagnosticat cu boală renală în stadiu terminal.
Într-o declarație scrisă a pacientului, furnizată de spital, Slayman a declarat că a fost pacient al programului de transplant al spitalului timp de 11 ani. Acesta nu este primul transplant de rinichi al lui Slayman. El a primit un rinichi de la un om în 2018, după ce a trăit cu diabet și hipertensiune arterială timp de mulți ani. Rinichiul primit a început să dea semne de insuficiență cinci ani mai târziu, iar el a reluat dializa în 2023.
Când a fost diagnosticat cu boală renală în stadiu terminal anul trecut, el a spus că medicii i-au sugerat să încerce un transplant cu un rinichi de porc.
"Am văzut acest lucru nu doar ca pe o modalitate de a mă ajuta pe mine, ci și ca pe o modalitate de a oferi speranță pentru miile de oameni care au nevoie de un transplant pentru a supraviețui", a declarat Slayman, în declarația scrisă.
Dr. Tatsuo Kawai, chirurgul care a efectuat operația, a declarat că organul avea exact aceeași dimensiune ca un rinichi uman.
Când au pus rinichiul, Kawai a spus că acesta s-a "înroșit" imediat și a început să producă urină. Toată lumea din sala de operație a izbucnit în aplauze.
"A fost cu adevărat cel mai frumos rinichi pe care l-am văzut vreodată", a declarat Kawai într-o conferință de presă.
În conferința de presă de joi, medicii au declarat că Slayman se recuperează bine și că se așteaptă să fie externat din spital în curând.
Organul provine de la un porc care a fost modificat genetic de către compania eGenesis pentru a-l face mai compatibil cu organismul uman.
"Această procedură reușită anunță o nouă eră în medicină, în care avem potențialul de a elimina oferta de organe ca o barieră în calea transplantului și de a realiza viziunea noastră conform căreia niciun pacient nu moare în așteptarea unui organ", a declarat Dr. Michael Curtis, CEO al eGenesis, într-un comunicat.
Nevoia de organe depășește cu mult numărul celor disponibile. În fiecare zi, 17 persoane mor în SUA în așteptarea unui organ. Rinichii sunt organul cel mai puțin disponibil. Potrivit Organ Procurement and Transplantation Network, aproximativ 27.000 de rinichi au fost transplantați în 2023, dar aproape 89.000 de persoane se aflau pe lista de așteptare.
Experții spun că xenotransplantul, sau transplantul de la animale la oameni, ar putea fi o parte esențială pentru a rezolva problema lipsei de organe de la donatori, conform CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu