Premieră mondială: Un vierme gigantic a fost descoperit în creierul unei femei

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

A fost o zi destul de obișnuită în secția de boli infecțioase a spitalului din Canberra, unde profesează Dr. Sanjaya Senanayake, până când o colegă neurochirurg l-a sunat și i-a spus: „O, Doamne, n-ai crede ce tocmai am găsit în creierul acestei doamne – este viu și se zvârcolește.”

Neurochirurgul, doctorul Hari Priya Bandi, a scos din pacienta ei un vierme parazit lung de 8 cm, ceea ce a determinat-o să sune la cabinetul lui Senanayake și la alți colegi de la spital pentru sfaturi despre ce să facă în continuare, scrie The Guardian.

Pacienta, o femeie de 64 de ani din sud-estul New South Wales, a fost internată pentru prima dată la spitalul local la sfârșitul lunii ianuarie 2021, după ce a suferit trei săptămâni de dureri abdominale și diaree, urmate de o tuse uscată constantă, febră și transpirații nocturne.

Până în 2022, simptomele ei au inclus, de asemenea, uitarea și depresia, ceea ce a determinat un transfer la spitalul din Canberra. O scanare RMN a creierului a evidențiat anomalii care necesitau o intervenție chirurgicală.

„Dar neurochirurgul cu siguranță nu a intrat în sala de operații crezând că va găsi un vierme care se zvârcolește”, a spus Senanayake. „Neurochirurgii se confruntă în mod regulat cu infecții localizate creier, dar acesta este un caz care nu ți se poate repeta în aceeași carieră. Nimeni nu se aștepta să găsească asta.”

Descoperirea surprinzătoare a determinat o echipă de la spital să se reunească rapid pentru a descoperi ce fel de vierme a fost și, cel mai important, să decidă asupra oricărui tratament suplimentar de care ar putea avea nevoie pacienta.

„Am căutat, în manuale, toate tipurile diferite de viermi rotunzi care ar putea provoca invazie neurologică și boli”, a spus Senanayake. Căutarea lor a fost fără rezultat și au apelat la experți externi pentru ajutor.

„Canberra este mică, așa că am trimis viermele, care era încă în viață, direct la laboratorul unui om de știință CSIRO, care are foarte multă experiență cu paraziții”, a spus Senanayake. „S-a uitat la el și a spus: „O, Doamne, acesta este un Ophidascaris robertsi”.

Ophidascaris robertsi este un vierme rotund care se regăsește de obicei la pitoni. Pacientul din spitalul din Canberra marchează primul caz mondial de parazit Ophidascaris robertsi găsit la om.

Pacientul locuiește în apropierea unei zone de lac locuită de pitoni de covor. În ciuda faptului că nu a existat un contact direct cu vreun șarpe, ea a colectat adesea ierburi native, inclusiv verdeață warrigal, din jurul lacului pentru a o folosi la gătit, a spus Senanayake.

Medicii și oamenii de știință implicați în cazul ei presupun ipoteza că un piton ar fi putut arunca parazitul în iarbă, prin materiile fecale. Ei cred că pacientul a fost probabil infectat cu parazitul direct de la atingerea ierbii native sau după ce a mâncat verdeața.

Senanayake a spus că pacienta trebuie să fie tratată pentru alte larve care ar fi putut invada alte părți ale corpului ei, cum ar fi ficatul. Dar având în vedere că niciun pacient nu a mai fost tratat pentru acest parazit înainte, medicii au avut multă grijă. Unele medicamente, de exemplu, ar putea declanșa inflamații pe măsură ce larvele mor. O inflamație poate fi dăunătoare pentru organe, cum ar fi creierul, așa că trebuie administrate și medicamente pentru a contracara orice efecte secundare periculoase.

„Biata pacientă a fost atât de curajoasă și minunată”, a spus Senanayake. „Nu vrei să fii primul pacient din lume cu un vierme de pitoni găsit în creier și chiar ne dăm jos pălăria pentru ea. A fost minunată.”

Pacienta se recuperează bine și este încă monitorizată în mod regulat, a spus Senanayake, iar cercetătorii explorează dacă o afecțiune medicală preexistentă care a determinat-o să fie imunocompromisă ar fi putut duce la apariția larvelor. Cazul a fost documentat în ediția din septembrie a revistei Emerging Infectious Diseases.

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention din SUA, trei sferturi din bolile infecțioase noi sau emergente la oameni provin de la animale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel