Premieră neagră pentru Rusia: Su-57, cel mai modern avion de luptă, ar fi fost lovit pe un aerodrom aflat la 600 de km de linia frontului

Su-57 / Foto: Anna Zvereva , Wikimedia
Su-57 / Foto: Anna Zvereva , Wikimedia

Sâmbătă, 8 iunie, un avion de luptă multifuncțional Su-57 a fost lovit pe teritoriul aerodromului Akhtubinsk din regiunea Astrakhan din Federația Rusă.

Serviciile de informații ale Armatei ucrainene (HUR/GUR) au anunțat că au reușit să distrugă aeronava Su-57 cel mai modern avion din flota Forțelor Aeriene ruse. HUR a prezentat și imagini din satelit cu avionul lovit la Baza aeriană Akhtubinsk din regiunea Astrakhan.

Din imagini se poate vedea cum Su-57 apare intact pe 7 iunie, iar pe 8 iunie, în apropierea acestuia au apărut resturi de la explozie și urmele caracteristice provocate de incendiu, se arată în comunicatul HUR.

Avionul Su-57 care ar fi fost lovit în Rusia / Foto: GUR / HUR

Aerodromul Akhtubinsk este situat la 589 de kilometri de front, iar acolo sunt staționate avioane Su-57, despre care rușii sunt de generația a cincea. Su-57 este cel mai modern avion de luptă al Moscovei și poate folosi rachete Kh-59 și Kh-69, care, potrivit datelor furnizate de ruși, pot lovi ținte aflate la distanțe de 300-400 de km.

Potrivit HUR, doar câteva aeronave de luptă Su-57 sunt în serviciu cu Forțele Aerospațiale Ruse. „Deteriorarea Su-57 este primul astfel de caz din istorie”, au mai subliniat lucrătorii din serviciile ucrainene.

 

Su-57: o aeronavă de generația a cincea - și nu prea

Su-57 este un avion de luptă multirol rus, pe care Federația Rusă îl clasifică drept o aeronavă de generația a cincea, adică cel mai modern tip de avioane cu reacție.

Aeronava a fost dezvoltată de Biroul de Cercetare și Proiectare din Rusia. Inițial, India a fost inclusă în programul dezvoltare, dar ulterior s-a retras din program.

Primul zbor al Su-57 a fost realizat în ianuarie 2010. În 2019, Rusia a anunțat începerea producției în serie a unor astfel de aeronave. În 2020 a fost lansat primul Su-57 de serie.

Aeronava Su-57 este descrisă de ruși drept un avion de generația a cincea.

Totuși,pentru a putea fi inclus în această categorie, avionul ar trebui să aibă câteva caracteristici excepționale, inclusiv motoare foarte eficiente sau o reducere drastică a vizibilității aeronavei, în special a semnăturii radar și infraroșu, datorită tehnologiilor stealth.

În practică, Su-57 rusesc nu îndeplinește câteva dintre aceste caracteristici, au subliniat în mod repetat experții ucraineni. „Actualul Su-57  zboară pe motoare modernizate de la Su-27. De fapt, este un avion de generația 4+ care a primit  mai multe îmbunătățiri”, declara Oleg Katkov, pentru NV.

Chiar faptul că rușii nu riscă să desfășoare aeronavele în apropierea liniei frontului indică încrederea scăzută în capabilitățile stealth ale aeronavei.

La rândul său, expertul ucrainean Oleksandr Kovalenko e de părere că pagubele pentru ruși depășesc simpla pierdere a unui avion. ”Este o rușine reputațională care poate fi comparată cu distrugerea unor astfel de aeronave precum A-50 (avioanele tip AWACS) sau  (tancul modern)Tu-95MS”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel